Juniori žele medalju

0 komentar(a)
Juniorska vaterpolo reprezentacija, Foto: Wpolo.me
Juniorska vaterpolo reprezentacija, Foto: Wpolo.me
Ažurirano: 17.08.2016. 12:31h

Podgorica će od 26. avgusta do 3. septembra biti domaćin Svjetskog prvenstva za juniore u vaterpolu, a Crna Gora ne bježi od uloge jednog favorita.

Mladi tim koji s klupe predvodi Veljko Uskoković igraće u grupi B sa Brazilom, Mađarskom i Italijom, koja je i prvi protivnik na turniru.

Rivali u A grupi biće Kazahstan, Grčka, Rusija, Kolumbija i Kanada, u C grupi igraće Egipat, Južna Afrika, Španija, Australija i Japan, a u D Sjedinjene Američke Države, Kina, Hrvatska, Novi Zeland i Srbija.

"Uradićemo sve da dostojno predstavimo naš vaterpolo. Optimisti smo pred početak Svjetskog prvenstva, iako imamo tešku grupu. Na startu nas čeka Italija, koja svoj fond igrača crpi iz 500 klubova. U drugom kolu igramo protiv Mađarske. To su dvije važne i veoma teške utakmice. Ali, radili smo dobro, već mjesec dana smo na pripremama u Igalu i Herceg Novom, bili smo uspješni i na Mediteranskom kupu i imamo razlog da vjerujemo u uspjeh", rekao je Uskoković na konferenciji za medije.

Uz opasku da bi volio da ekipu u svakom meču do pobjede nosi publika, legendarni vaterpolista je pojasnio da je cilj borba za medalju.

"Cilj je medalja, a na to nas obavezuje i uspjeh seniorske reprezentacije na Olimpijskim igrama. Postavili su nam domaći zadatak, moramo da ih pratimo i budemo na njihovom nivou. Vjerujem da će momci i biti na nivou seniora. Kao što je poznato, ovo takmičenje će se igrati po eksperimentalnim pravilima, u manjem bazenu, sa manje igrača i manjom loptom. Biće više golova u svakoj utamici i to će se sigurno dopasti gledaocima, jer će se igrati brže. A nama akterima ostaje da se što bolje priviknemo na te uslove", dodao je Uskoković.

Kapiten Aleksa Ukropina ima iskustvo igranja za A reprezentaciju, bio je dio nacionalnog tima na SP u Kazanju prošle godine.

"Vjerujem da će mi to iskustvo pomoći. Neće biti lako, jer smo svjedoci da sada svi igraju vaterpolo. Naporno smo radili cijelo ljeto, nadam se da ćemo se na kraju okititi medaljom. Ne obećavamo ništa, osim da ćemo se boriti do kraja. Osnovni cilj je da prođemo grupu sa što boljim plasmanom, kako bismo imali lakšeg rivala u nokaut fazi", istakao je Ukropina i dodao da je iskustvo adut crnogorskih vaterpolista, navodeći da gotovo svi članovi reprezentacije igraju za prvi tim u klubovima.

Adut je i Nikolas Saveljić, nada Primorca. To je još jedan igrač koji zna šta znači biti dio seniorske reprezentacije.

"Imamo tešku grupu, biće teško na startu, ali vjerujem da će nam poslije meča sa Italijom i Mađarskom biti lakše. Pravila? Ja sa već igrao po novim pravilima, imam određeno iskustvo. Za igrače sa vanjskih pozicija je lakše da postignu gol, mnogo je teže centrima koji moraju da prate jak ritam plivanja", kaže Saveljić.

Direktor direkcije šampionata Rajko Ćupić saopštio je da će gosti turnira biti predsjednik Fine Kornel Markulesku i izvršni direktor Đani Lonci, kao i 12 najznačajnijih zvaničnika te asocijacije.

"Kao domaćini smo uradili sve da prvenstvo bude organizovano po svim standardima. Siguran sam da ćemo ispuniti sve zahtjeve koji su postavljeni", rekao je Ćupić.

Uskoković o Olimpijskim igrama: Mislim da uzimamo medalju

Veljko Uskoković je učestvovao sa Crnom Gorom na OI u Pekingu, tada je baš kao i u Londonu propuštena šansa da se osvoji medalja.

"Sada vjerujem da je treća sreća. Igramo veoma dobru odbranu u Riju, po tome smo prepoznatljivi, a protiv Mađarske je proradio i napad. Zaista mislim da ćemo uzeti medalju, ali prognoze su nezahvalne. Želim da čestitam i stručnom štabu i igračima plasman u polufinale, jer je to veliki uspjeh. Sada su ostale četiri najbolje ekipe na turniru, polufinalni parovi su isti kao prije četiri godine, samo se nadam da će sada finalisti biti drugi i da će Crna Gora doći do odličja koje toliko čeka na OI", istakao je Uskoković pred sjutrašnji meč "ajkula" protiv Hrvatske.

Bonus video: