Perović: U Kazanj po vizu za Rio!

"Ono što u ovom trenutku nikako ne možemo da garantujemo je medalja, ali učinićemo sve da do nje dođemo", rekao je Perović
132 pregleda 8 komentar(a)
Bazen Krupac, Foto: EPCG
Bazen Krupac, Foto: EPCG
Ažurirano: 20.07.2015. 15:26h

Do premijerne utakmice na Svjetskom prvenstvu u Kazanju i duela sa moćnom Srbijom ostalo je još samo sedam dana. Vaterpolistima Crne Gore je ostalo da isprave neke finese u igri i da se psihički pripreme za nastup na jednom od najvažnijih takmičenja.

Cilj, za razliku od svih prethodnih velikih šampionata, nije medalja. Crna Gora ne ide u najjačem sastavu u Tatarstan, zbog čega selektor Ranko Perović ne može da obećava odličje. Ali, ne želi ni da odustane od tog sna...

"Ono što u ovom trenutku nikako ne možemo da garantujemo je medalja, ali učinićemo sve da do nje dođemo. Trebalo bi, međutim, biti realan i shvatiti da je ovo teška godina za nas. Ostali smo bez tri standardna reprezentativca, imamo nove igrače koji su maltene dječaci, kao što je Aleksa Ukropina, koji ima 17 godina", kazao je Perović na konferenciji za medije koja je održana na nikšićkom jezeru Krupac.

Bez trija ka OI

"Ajkule" će na Svjetskom prvenstvu biti oslabljene neigranjem Nikole Janovića, Antonija Petrovića i Saše Mišića, ali će pokušati da osvoje medalju i direktno se plasiraju na Olimpijske igre u Brazilu 2016. godine.

Nedavno osvajanje turnira u Nišu, prema riječima Perovića, pokazalo je da su i dalje kvalitetna ekipa koja može da se upusti u bitku sa bilo kojom reprezentacijom.

"Daćemo maksimum, izgaraćemo na svakoj utakmici kako bismo došli do dobrog rezultata, a to je medalja".

Selektor je zadovoljan obavljenim pripremama i misli da je ekipa fizički spremna, dok će preostala tri dana priprema u Herceg Novom iskoristiti i da se psihički što bolje pripremi.

"Momci su odradili jako teške i zahtjevne pripreme i nadam se da ćemo se u pravom svjetlu predstaviti u Kazanju", kazao je Perović.

Od Srbije zavisi broj mjesta u Brazilu

Crna Gora će u Kazanju igrati u grupi sa Srbijom, Australijom i Japanom. Ukoliko Srbija, koja je vizu za Rio ovjerila osvajanjem Svjetske lige, ponovi uspjeh i na Svjetskom prvenstvu, onda bi se drugoplasirana i trećeplasirana ekipa plasirale za Rio.

"Ima nakon toga i Evropsko prvenstvo u Beogradu koje daje još jedno dodatno mjesto i nakon toga, a ja se nadam da do toga neće doći, biće i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Mislim da imamo dosta prilika i šansi da se kvalifikujemo za Rio", dodao je selektor.

Iako je Brazil bio najprijatnije iznenađenje Svjetske lige (osvojio bronzu), Perović smatra da nije realno očekivati da se ta ekipa umiješa u borbu za medalju, ali zato može da pomrsi račune bilo kome.

"Riječ je o reprezentaciji koja je cijele godine na okupu. Ulažu se ogromna sredstva, dovode igrače sa strane i pokušavaju da naprave dostojan tim za OI u Riju. Mislim da nije realna priča da uđe u borbu za medalju, ali sigurno je da će to biti mnogo ozbiljnija ekipa nego do sada i sigurno može nekome da oduzme bodove i zakomplikuje put do medalje", zaključio je Perović.

I Uroš Čučković je istakao da je Crna Gora podmlađena ekipa koja je kvalitetno obavila pripreme i na turniru u Nišu pokazala da može da se nosi sa najjačima.

"U svakoj utakmici možemo da idemo na pobjedu. Naravno, to ne garantuje trijumf, sve zavisi kakav će biti dan i sve ostalo. Sve u svemu, mislim da imamo šanse i kroz pravi pristup možemo da napravimo rezultat", kazao je Čučković.

Ukropina: Bilo je treme, sad je više nema

Najmlađi član crnogorske reprezentacije je Aleksa Ukropina, koji nema još 17 godina.

"Cijelo ljeto su bile paklene pripreme i mislim da sam fizički spreman. Jeste da mi fali dosta snage u odnosu na ostale igrače, ali to ću pokušati da nadomjestim brzinom. Nadam se da ću igrati kao što sam do sada igrao, čak i bolje i nadam se medalji", kazao je Ukropina.

Ljevoruki biser Jadrana je priznao da je postojala trema kada je debitovao za A selekciju.

"Bilo je treme, ali polako nestaje kako vrijeme odmiče. Nadam se da je na Svjetskom prvenstvu neće ni biti", poručio je Ukropina.

Nakon završene konferencije, selektor i igrači prisustvovali su revijalnoj utakmici djece koja pohađaju školu plivanja i vaterpola u Nikšiću i uručili im prigodne poklone.

Bonus video: