Perović o novim pravilima: Bio bi to krah vaterpola

"To što pokušavaju da nametnu je katastrofa. Prethodnih dana smo odigrali nekoliko utakmica u Dubaiju i vidjelo se da to nije dobra ideja", rekao je selektor "ajkula"
2 komentar(a)
Ranko Perović, Foto: Danilo Papić
Ranko Perović, Foto: Danilo Papić
Ažurirano: 25.06.2014. 15:18h

Crnogorski vaterpolisti su tek juče doputovali iz Dubaija, sve zato što su prethodna dva dana iskoristili da odigraju nekoliko mečeva (sa Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama) po novim pravilima koje nameću čelnici FINA.

Nova pravila zaista djeluju kao revolucionarna, igralo bi se s manjom loptom (takozvanom četvorkom, kojom se inače igra ženski vaterpolo), bazen bi bio dužine 23,8 metara, a u polju bi bilo pet igrača plus golman.

Sve to izgleda pomalo zbunjujuće, vaterpolo bi dobio neku dimenziju koja bi garantovala sve samo ne popularnost sporta koja je ionako odavno narušena.

"To što pokušavaju da nametnu je katastrofa. Ne liči ni na šta. Prethodnih dana smo odigrali nekoliko utakmica u Dubaiju i vidjelo se da to nije ideja koja bi smjela da zaživi", rekao je selektor Ranko Perović.

Do novembra ove godine, za kada je zakazan Kongres FINA, trebalo bi da se zna da li će nova pravila biti i zvanično uvedena, ali...

"Ako iko bude slušao glas igrača i trenera odustaće od ovakve ideje. Svi mi smo jasno stavili do znanja da nismo zadovoljni novim pravilima", kazao je Perović.

Budućnost vaterpola s novim pravilima je, dakle, u magli, a Perović je pričao i o nastupu „ajkula” na finalnom turniru Svjetske lige na kojem je odbranjena bronzana medalja.

"Djelimično sam zadovoljan onim što smo pokazali u Svjetskoj ligi, a medaljom svakako jesam. Bilo je taktičkih propusta, pogotovo u odbrani koje ne smijemo da pravimo u budućnosti. Slabo smo branili kontranapad, to je nešto na čemu moramo da poradimo do Evropskog prvenstva. Ali, rekao bih da je sve to normalno za ovaj period priprema, a mi smo u Dubaiju uporedo s utakmicama i trenirali, a nismo ni bili kompletni. Sa tri, četiri ključna igrača koji su nam nedostajali to je druga priča i nema dileme da ćemo biti bolji", istakao je Perović.

Situacija sa Aleksandrom Ivovićem i Sašom Mišićem, koji zbog povreda nisu išli u Dubai, sada je mnogo bolja, ali je problem povreda kuka Miloša Šćepanovića.

"Ivović i Mišić se osjećaju bolje, a situacija sa Šćepanovićem je i dalje komplikovana. Sačekaćemo još nekoliko dana da vidimo kako će se sve odvijati, a onda donositi odluke", dodao je Perović i pojasnio da nije nemoguće da Šćepanović i ne bude spreman do početak Evropskog prvenstva koje počinje 14. jula.

Crnogorski vaterpolisti se u bazen vraćaju sjutra veče, a krajem sedmice počinju da sparinguju sa Špancima koji stižu u Herceg Novi.

I Ratko Rudić rekao "ne" novim pravilima: Katastrofa!

Da su nova pravila u vaterpolu apsurdna misli i proslavljeni Ratko Rudić, koji je sada selektor Brazila.

"To je katastrofa, početak kraja vaterpola i neki drugi sport. Ne vidim logiku da se, na primjer, smanjuju dimenzije bazena, a da napad i dalje traje 30 sekundi. A ovo s pet igrača u polju? Onda treneri ne bi ni bili potrebni. Samo uvedeš tri centra i dva šutera. Kad se dobije isključenje na centru, ko bi mogao da brani šut vrsnog napadača s manjom loptom...", rekao je Rudić.

Bonus video: