Interesovalo nas je samo prvo mjesto

"Bićemo bolji u Londonu, usuđujem se da kažem i jači nego što smo bili u Ajndhovenu. Imaćemo prave pripreme tokom ljeta, radiće se pakleno", kazao je Janović
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 13:33h

Crnogorski vaterpolisti su kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Edmontonu riješili onako kako se i očekivalo.

„Ajkule” su bez problema izborile vizu za London, pridružile se velikanima ovog sporta koji su tamo odavno, a podatak da su upisale svih osam pobjeda govori da ništa nisu prepustile slučaju.

Naprotiv, tim Ranka Perovića je dokazao da je i dalje vaterpolo sila i da će imati šta da pokaže i u Velikoj Britaniji...

"Kada se pogleda da smo pobijedili u svih osam utakmica, da smo u samo dva imali neizvjesnu završnicu, stiče se utisak i da smo lako došli do plasmana na Olimpijske igre. Vjerujte da u bazenu nije bilo baš tako, morali smo u svakoj utakmici da budemo ozbiljni, jer smo, pogotovo u grupi, imali protivnike koji umiju da kazne svaku opuštenost i grešku. Na svu sreću, znali smo šta nas čeka", rekao je kapiten Nikola Janović.

Bilo je mečeva koji nisu ulivali veliku sigurnost. Doduše, Crna Gora je i sa pola snage znala da slavi i u tim utakmicama.

"Protiv Holandije na startu nismo briljirali, ali smo već od narednog meča sa Njemačkom postavili stvari na svoje mjesto, dokazali da smo ovdje došli da opravdamo ulogu favorita. Protiv Grka smo imali dva teška meča, pogotovo onaj u polufinalu...

Onakav preokret se rijetko viđa. Da li ste vjerovali u trijumf nakon minusa od pet golova?

"Nije baš pohvalno što smo došli u situaciju da gubimo sa 6:1, ali moramo da budemo zadovoljni nakon preokreta, jer onako mogu da reaguju i pobijede samo velike ekipe. Vjerovali smo, pogotovo kada smo u dva minuta dali tri gola i vratili se lako u meč".

Šta se desilo ekipi pred meč sa Grčkom, pa je odigrala možda i najgorih desetak minuta od svog postojanja?

"Iskreno, možda smo se i malo opustili nakon pobjede nad Turskom kojom smo izborili Olimpijske igre. Ipak, takav rezultat nije smio da nam se desi, koliko god da je Grčka dobra ekipa. Srećom pa smo ispravili stvari i pobijedili, bez obzira na to što nam trijumf nije donosio mnogo, nismo željeli da izgubimo. I pobjeda nad Španijom u finalu je pokazala da smo povratili pobjednički duh. Interesovalo nas je samo prvo mjesto, bilo nam je stalo da dokažemo da smo najbolji i da u velikom stilu odemo na Olimpijske igre".

Pored Crne Gore, na Olimpijske igre su se preko ovog turnira plasirale još Španija, Grčka i Rumunija.

"Nakon svega što se vidjelo u Edmontonu, ove četiri ekipe su zasluženo izborile vizu za London. Možda je iznenađenje rana eliminacija Njemačke od Makedonije, ali su, na primjer, Grčka i Rumunija pokazale svakako više. Španija je definitivno imala najlakši put, jer u grupi nije imala nijedan teži meč, dok je u polufinalu izbjegla sve opasne ekipe iz naše grupe zahvaljujući kiksu Njemaca", zaključio je Janović.

Bićemo bolji u Londonu

Crna Gora je, dakle, ostvarila osam pobjeda u osam mečeva u Edmontonu, to je ono što je najvažnije, ali niko u timu nije pretjerano zadovoljan igrom na kvalifikacionom turniru.

"Imamo još mnogo prostora da napredujemo, igrali smo na mnogo nižem nivou nego što je to bio slučaj na Evropskom prvenstvu. Ali, to je donekle i razumljivo, jer su igrači dosta umorni od klupskih obaveza, bilo je malo vremena za pripreme. Zato smo ovaj turnir uglavnom odradili na iskustvo, želju i individualni kvalitet", rekao je Janović.

Do Londona svakako ima dosta vremena da se stvari postave kako treba.

"Bićemo bolji u Londonu, usuđujem se da kažem i jači nego što smo bili u Ajndhovenu. Imaćemo prave pripreme tokom ljeta, radiće se pakleno", kazao je Janović.

Osjeća li se već pritisak Olimpijskih igara?

"Pritisak je uvijek tu, a to što ćemo drugi put u istoriji da idemo na najveće svjetsko takmičenje nam je samo stimulans.

Svjesni ste da javnost od vas očekuje borbu za medalju?

"To očekuje javnost, ali i mi sami. Olimpijske igre su nešto posebno, sitni detalji odlučuju, ali siguran sam da imamo kvalitet da se borimo za odličje", istakao je Janović.

Galerija

Bonus video: