Ukropina o gašenju OSC-a: Nema to veze sa pandemijom

Spekuliše se čak i da je OSC politička žrtva režima mađarskog premijera Viktora Orbana
2973 pregleda 0 komentar(a)
Mogla je ovo da bude sezona kluba iz Budimpešte: Aleksa Ukropina, Foto: OSC
Mogla je ovo da bude sezona kluba iz Budimpešte: Aleksa Ukropina, Foto: OSC

Izvjesno je da sport čekaju velike promjene nakon koronavirusa, a jedan vaterpolo klub je u jeku pandemije praktično prestao da postoji.

OSC, klub iz Budimpešte, čiji su članovi crnogorski reprezentativci Draško Brguljan i Aleksa Ukropina, ostao je bez glavnog sponzora nakon što se povukla firma za izgradnju mostova - A-Hid Zrt. To znači i da nema mogućnost da opstane...

Bio je to šok, jer je OSC kao stabilan tim (tu su još Andrija Prlainović, Branislav Mitrović, Nemanja Ubović, Sava Ranđelović, Kristijan Manherc...) ove sezone bio kandidat za trofeje u domaćim okvirima, ali i u Ligi šampiona. Sada je jasno da od toga neće biti ništa.

- Nije bilo nikakvih naznaka da bi nešto ovako moglo da se dogodi. Početkom marta sam napustio klub i priključio se reprezentaciji na pripremama za kvalifikcioni turnir za Olimpijske igre. Tada je funkcionisao uobičajeno, bez ikakvih problema, zato niko nije mogao da nasluti šta se sprema - rekao je Ukropina za „Vijesti”.

Spekuliše se čak i da je OSC politička žrtva režima mađarskog premijera Viktora Orbana...

- Igrači nisu detaljno informisani o prestanku saradnje kluba i sponzora, ali prema dobijenim informacijama koronavirus nije uzrok. Makar ne direktni - ističe Ukropina.

Mađarski tim je u Ligi šampiona sa skorom od sedam pobjeda, jednog remija i dva poraza bio vodeći u grupi B. Nakon pobjede nad Pro Rekom u Italiji krajem februara postao je i jedan od favorita za trofej u evropskoj eliti.

- Svima nam je žao što ova sezona ne može da se privede kraju na pravi način. Igrali smo dobro, pobjeđivali, ali viša sila nas je poremetila - prvo prekid zbog koronavirusa, sada i ovo. Vijest o gašenju kluba nas je zatekla prije nekoliko dana, ali kako smo svi manje-više van Mađarske i bez klupskih obaveza, vjerovatno nam je kompletna ova situacija i lakše pala nego da smo svi na okupu - kaže bivši vaterpolista Jadrana.

Takmičenja pod okriljem vodećih evropskih i svjetskih fedefacija su odložena, na reprezentativnom nivou se zna da ove godine neće biti Olimpijskih igara u Tokiju, ali još nije objavljeno kada će se igrati kvalifikacije za odlazak na OI. A šta će biti s nacionalnim šampionatima?

- Vjerujem da će se sezona nastaviti u većini liga, vjerovatno i u Mađarskoj. Savezi sada treba da iskoriste priliku da organizuju nastavak takmičenja što je bolje moguće, jer vaterpolo kao ljetnji sport može da privuče dosta pažnje - navodi Ukropina, koji je izgleda završio sezonu:

- OSC kao klub ne nastavlja sa daljim takmičenjima. Ako to i uradi, sigurno ne u sastavu u kojem je bio do sada, jer je saradnja kluba i igrača u potpunosti prekinuta. Slobodni smo igrači, niko od nas nema nikakvih obaveza prema klubu - zaključio je 21-godišnji vaterpolista, koji je u OSC-u bio od ljeta 2018. godine.

Nametnuću se selektoru, ali neće biti lako nakon EP

Aleksa Ukropina je za crnogorsku reprezentaciju na velikim takmičenjima debitovao još 2015, na Svjetskom prvenstvu u Kazanju. Bilo je to nepuna dva mjeseca prije nego je proslavio 17. rođendan.

Kasnije je postao redovan učesnik najvećih turnira, a posljednji - Evropsko prvenstvo u Budimpešti - propustio je zbog slabe forme.

- Nije bilo nikakvih problema s Ukropinom. Možda je i ostavilo traga to što ne igra u klubu. On je jedan od naših igrača koji igra u najboljim klubovima i potencijal, ali u ovom momentu nije zadovoljio - rekao je tokom priprema selektor Vladimir Gojković.

„Ajkule” su kasnije osvojile bronzu na EP.

- Sigurno će biti teže da upadnem u tim nakon uspjeha u Budimpešti, ali smatram da imam kvalitet koji me uz veliki trud može dovesti do nacionalnog tima. Naredno veliko takmičenje je tek na ljeto 2021. godine i dosta toga može da se desi za tih 15, 16 mjeseci - rekao je Ukropina.

Bonus video: