Ovo nije samo pitanje našeg kluba, već i crnogorskog vaterpola i reprezentacije

Jadran je dobio dvogodišnju pozivnicu za nastup u Ligi šampiona, kao potvrdi konstantno dobih rezultata, dobre organizacije kluba, reputacije, ali su Novljani u problemu - finansijskom

3849 pregleda 84 reakcija 3 komentar(a)
Vaterpolisti Jadrana, Foto: Savo Prelević
Vaterpolisti Jadrana, Foto: Savo Prelević

Evropska asocijacija vodenih sportova (LEN) želi da vidi Jadran u Ligi šampiona, smatra da bi Crna Gora trebalo da ima i da zaslužuje predstavnika u elitnom takmičenju, zbog čega je dala još 20 dana našem šampionu da odluči da li će iskoristiti specijalnu pozivnicu i biti među 12 najboljih evropskih klubova.

Jadran je dobio dvogodišnju pozivnicu za nastup u Ligi šampiona, kao potvrdi konstantno dobih rezultata, dobre organizacije kluba, reputacije, ali su Novljani u problemu - finansijskom.

„Sama činjenica da LEN želi i insistira na ostanku našeg kluba u Ligi šampiona i daje nam dodatan rok, iako mnogi drugi evropski klubovi žele to mjesto po svaku cijenu, dovoljno govori kako na nas gledaju i koliko cijene naš kvalitet, tradiciju i rad", kazao je predsjednik Jadrana Đuro Marić.

Jadran je u kontinuitetu od 1996. godine učesnik evropskih takmičenja, podsjetio je Marić.

"Naša želja je jasna, to je Liga šampiona, mi to radom i rezultatima zaslužujemo, ali finansije su problem. Poslijedice korona krize u sportu se već itekako osjećaju, budžeti se smanjuju, a naši sponzori su svi vezani za turizam i tu nam nastaju veliki problem. Iz tog razloga uradili smo već kadrovske promjene u prvoj ekipi, čak pet igrača koji su bili na platnom spisku prethodne sezone smo pustili, ali i dalje imamo kostur ekipe zahvaljujući našem radu sa domaćim igračima", naglasio je Marić.

Budžet koji je Jadranu potreban za nastup u evropskoj eliti nije basnoslovan - projekcija troškova za Ligu šampiona je oko 100 hiljada eura, kazao je Marić.

"Ovih dana ćemo se obratiti svim relevantnim institucijama, prije svega Vaterpolo plivačkom savezu, Ministarstvu sporta, Olimpijskom komitetu, kao i Opštini Herceg Novi koja je već upoznata sa ovom problematikom. Ovo nije samo pitanje našeg kluba, već i crnogorskog vaterpola i reprezentacije", kazao je Marić.

Dodatni problem je neizvjesnost oko Regionalne lige.

"Još ne znamo kako će izgledati Regionalna liga, koja je jako upitna za narednu sezonu, a našim igračima potrebne su jake utakmice u sezoni u kojoj naša selekcija igra kvalifikacije za Olimpijske igre, a ubijeđen sam i Olimpijske igre. Kao klub uradićemo sve što je do nas, ali moramo da vodimo računa da predstoji jako izazovna sezona u sportskom i finansijskom smislu, te da se funkcionisanje kluba ne smije ugroziti“, naglasio je Marić.

Zaista, pomoć Jadranu je i pomoć najtrofejnijem crnogorskom sportu.

U sastavu reprezentacije koja je u Budimpešti početkom godine osvojila evropsku bronzu bilo je pet igrača kluba iz Herceg Novog, ukupno osmorica računajući i momke koji su ponikli u Jadranu.

Takođe, Jadran je, uz ŽRK Budućnost, jedini crnogorski klub koji ima pravo i ima poziv da igra u elitnom evropskom takmičenju...

Izostanak iz Lige šampiona bio bi udarac i za klub, i za Herceg Novi, ali i za crnogorski sport uopšte...

Bonus video: