Primorac prekinuo dominaciju Jadrana, pehar ide u Kotor

Vaterpolisti Primorca savladali Novljane u finalu 10:9 i osvojili prvi trofej još od 23. decembra 2009.

15167 pregleda 9 komentar(a)
Sa meča Primorac - Jadran, Foto: Krsto Vulović
Sa meča Primorac - Jadran, Foto: Krsto Vulović

Dugogodišnja dominacija Jadrana u crnogorskom vaterpolu je prekinuta, krivac za to je Primorac predvođen trenerom Rankom Perovićem koji se ljetos vratio u Kotor da probudi velikana.

Dugačak je put do vrhunskih rezultata, ali samo nekoliko mjeseci je trebalo popularnom Čapru da najavi velike stvari sa mladom ekipom - Kotorani su osvojili trofej u Kupu, slavili su rezultatom 10:9 i već sada dali smisao sezoni koja je predviđena da bude polazna osnova za povratak na vrh.

Na sjutrašnji dan, 23. decembra 2009, Primorac se posljednji put radovao nekom peharu.

Tada je do naslova u Kupu stigao u Budvi pobjedom nad Budvanskom rivijerom - i tada je na klupi sjedio Perović, a pored njega prvi pomoćnik Vido Lompar. Baš kao i 12 godina kasnije, razlika je samo što su tada vodili tim pun asova, a sada pun talenata.

Večerašnje finale je opravdalo očekivanja. Podsjetilo je kakvo je rivalstvo između bokeljskih rivala - sa puno tenzije u bazenu i oko njega, tradicionalnih prigovora na sudijske odluke sa obje strane...., realno je tako nešto i trebalo crnogorskom klupskom vaterpolu u ovom trenutku.

Meč je počeo onako kako je želio Jadran, koji je poveo 1:0 (gol Luke Murišića), pa 2:1 preko Mateja Čaraja, ali je u drugoj četvrtini već "mirisalo" da Primorac zna put do trofeja.

Novljani su vodili i 4:3 sredinom druge dionice, a od momenta kada je kapiten Marko Gopčević 75 sekundi do poluvremena poravnao na 4:4 "izazivač" više nijednom nije bio u minusu.

U dva navrata je Primorac imao plus dva (6:4 i 7:5) predvođen fantastičnim tandemom Dušan Matković - Vuk Drašković, a mogao je i da ode na tri pogotka viška da je Drašković minut i po prije kraja treće četvrtine iskoristio peterac za 8:5.

Nije mu to dozvolio večeras najbolji pojedinac u timu Jadrana, golman Darko Đurović.

Jadran je kasnije izjednačio na 8:8 preko Marka Petkovića na pet minuta prije kraja, a put ka peharu su Primorcu otvorili Matković i Đorđije Stanojević, strijelci posljednja dva gola za svoj tim - donijeli su 10:8.

Ni tu nije bio kraj uzbuđenjima, Jadran je smanjio (Uroš Vučurović u posljednjem minutu), a imao i posljednjih 12 sekundi da izbori peterce, ali je odbrana Primorca zatvorila put do mreže Sandra Kralja.

I veliko slavlje je moglo da počne, slavlje na koje se u drevnom gradu čekalo predugo...

JADRAN - PRIMORAC 9:10 (2:1, 2:4, 2:2, 3:3)

Podgorica - Bazen SC "Morača". Gledalaca: 400. Sudije: Ivanovski, Đurašković. Igrač više: Jadran 11 (2), Primorac 9 (5). Peterci: Jadran 1 (1), Primorac 2 (1).

Jadran: Đurović (10 odbrana i peterac), Vujičić, Vučurović 2, Obradović, Vujović, D. Radović 2, Murišić 1, Gardašević, Muskat, V. Radović, Čaraj 1, Petković 2, I. Radović, Sladović 1.

Primorac: Kralj (osam odbrana), Drašković 3, Paunović, Gopčević 2, Mačić, Vukasović, Šekarić, M. Janović, Stanojević 1, Baštrica, Matković 4, Vukšić, Isljamović, Vučković.

Bonus video: