"Ajkule" iz minusa do pobjede nad Francuskom, za Super finale protiv Italije

Polufinale je u petak od 19 sati

24129 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Nekada su rivali nivoa Francuske padali mnogo lakše nego što je to bio slučaj večeras u Podgorici, ali ovo su drugačija vremena u kojima nova generacija crnogorskih vaterpolista mora dobro da zaradi svaku pobjedu...

"Ajkule" su savladale Francuze rezultatom 11:10 i plasmanom u polufinale turnira evropskih kvalifikacija uradile domaći zadatak - sjutra ih od 19 sati čeka duel sa Italijom, ako slave plasiraće se na finalni turnir u Strazburu.

Na kraju je moglo da bude i ubjedljiivije od plus jedan, jer su izabranici Vladimira Gojkovića dva minuta prije kraja vodili 11:8 nakon gola Vladana Spaića.

Potom su drhtali posljednjih dvadesetak sekundim, strahovali da meč ode u peterce. Ali, s obzirom na to da je naša selekcija nakon devet minuta igre gubila 5:2..., pobjeda je zlata vrijedna.

"Očekivali smo tešku utakmicu, ali smo vjerovali da smo favoriti. Poslije 5:2 je u suštini igra bila onakva kakva je trebalo da bude. U trećoj četvrtini smo bili dobri s igračem manje, i sa golmanom koji je bio raspoložen u tom periodu. Poslije smo prestali da igramo, čuvali rezultat i pravili neke nelogične poteze. Sa odbranom, svakako, ne možemo da budemo zadovoljni", rekao je Gojković.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Luka Zeković

Italija je u četvrtfinalu savladala Hrvatsku 8:6.

"Italijani su nova ekipa, ali i dalje imaju pristup kao da su najbolji. Izuzetno su agresivni, očekivao sam da slavi Hrvatska, ali je Italija sve kontrolisala fantastičnom odbranom. Očekuje nas još agresivniji meč. Ako želimo u Francusku na finalni turnir, još jednu utakmicu moramo da pobijedimo", kazao je Gojković.

Petar Tešanović je bio najbolji pojedinac u našem timu - upisao je 13 odbrana, skinuo nekoliko zicera, branio je čak i u napadima rivala s dva igrača više.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Luka Zeković

Jedino nije mogao da nađe rješenje za Mehdija Marzukija koji je šest puta zatresao mrežu. Tri gola je postigao bivši crnogorski reprezentativac Igo Kruzija.

"Zatvorili smo Kruziju, ali nam je Marzuki dao puno golova, to nije smjelo da se desi. Sve u svemu, zadovoljavajuća partija. Bili smo pod malim pritiskom - stisli su na na startu, poveli 5:2, ali smo zasluženo preokrenuli i slavili. Sa Italijanima će u polufinalu biti lakše, jer smo Francuze morali da pobijedimo, a i na papiru smo bolji od njih. U polufinalu će biti manje pritiska i mislim da ćemo odigrati bolji meč. Spremni smo da se dokazujemo, samo je pitanje da li će ova nova ekipa brzo da klikne ili će trebati vremena", istakao je Tešanović.

FRANCUSKA - CRNA GORA 10:11 (4:2, 1:3, 2:4, 3:2)

Podgorica - Bazen SC “Morača”. Gledalaca: 650. Sudije: Raković (Srbija), Berišvili (Gruzija). Igrač više: Francuska 12 (5), Crna Gora 11 (3). Peterci: Crna Gora 1 (1).

Francuska: Fontani, Sodadje, Kruzija 2, Bue, Kas, Vernu 1, Marion-Vernu 1, Olivon, Marzuki 6, Kanone, De Nardi, Pio, Komet (sedam odbrana).

Crna Gora: Lazović, Mršić 1, Mačić, V. Radović, Čučković 1, Popadić 1, Ukropina 2, Đurđić 1, Perković 1, Spaić 1, Matković, Petković 3, Tešanović (13 odbrana).

Bonus video: