Lazovićeve zlatne ruke sačuvale "ajkule" protiv Gruzije

Iskusni golman spriječio iznenađenje u Budimpešti - Crna Gora slavila 10:9 i došla na korak od plasmana u osminu finala, gdje bi trebalo da se sastane sa Japanom

21203 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Anna Feher
Foto: Anna Feher

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Favorit je preživio strah, crnogorski vaterpolisti su protiv Gruzije "visili" sve do četiri sekunde prije kraja - na kraju su dobili ono što su tražili, pobijedili 10:9 i upisali prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu.

To je trijumf i koji ih je gotovo sigurno odveo u osminu finala sa druge pozicije u grupi A, što znači i (vjerovatni) duel sa Japanom u borbi za četvrtfinale. Potrebno je samo da u subotu savladaju Brazil.

U igri "ajkula" je večeras na bazenu "Alfred Hajoš" viđena razlika između potencijala - koji je bez sumnje veliki - i vrhunskog kvaliteta, koji u određenoj mjeri postoji, ali koji tek treba da se razvije.

Da li je realno da se tako brzo napreduje već na ovom takmičenju i uđe u borbu za medalje - to je pitanje, a odgovori će se sačekati narednih dana.

Uglavnom, Crna Gora je trijumfovala, a sve je na kraju stalo u jedan šut - i to s igračem više koji je Gruzija propustila zahvaljujući odbrani Dejana Lazovića, momka u ovom duelu vjerovatno ne bi ni stao na gol da se Petar Tešanović u prvoj četvrtini nije požalio na bolove u vratu.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Anna Feher

Lazović je, ipak, klasa, to je dokazao davno, potvrdio i protiv Gruzina - imao je ukupno pet odbrana od kojih su dvije bile "jedan na nula". Prva je viđena na startu treće četvrtine kod rezultata 4:4 kada je zaustavio Fabija Baraldija, ova druga je učinila da naši vaterpolisti upišu prve bodove na SP.

Crna Gora je u okršaju sa "jugoslovenskom" Gruzijom u tri navrata imala po tri gola prednosti (4:1, 7:4 i 8:5). Posljednji put je na plus tri bila tri i po minuta do kraja 3. četvrtine kada je Vasilije Radović zatresao mrežu za 8:5...

"Mislio sam da će biti lakše nakon tih 7:4 i 8:5", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Ništa, ipak, nije bilo lako, iako je opšti utisak da su "ajkule" držale rivala u igri. Previše promašaja, previše ishitrenih šuteva iz otvorenih pozicija dali su krila golmanu Gruzije Nikolozu Šubladzeu (bivšem čuvaru mreže Primorca), koji je kako je meč odmicao "pucao" od samopouzdanja.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Anna Feher

I napadači Gruzije su iz odbrana svog saigrača crpili inspiraciju na drugoj strani, pa su posljednja tri minuta bila dramatična. Andria Bitadze, bivši igrač Jadrana, smanjio je na 10:9..., na 16 sekundi prije kraja su Gruzini dobili napad s igračem više, tražili remi, ali je u junaka "izronio" Lazović.

"Gruzija ima speciifčnu odbranu koja tjera da postaješ nervozan ako promašuješ. Kod 4:1 je promijenila odbranu, igrači su je prepoznali i radili stvari koje je trebalo, ali smo imali veliki broj promašaja sa četiri-pet metara. Vjerujem da nam se ne bi ponovilo, ali nije slučajno i moramo raditi na šutu", istakao je Gojković.

Lazović je junak, a igrač utakmice Bogdan Đurđić koji se upisao četiri puta, imao rješenja u gotovo svakoj situaciji i bio ta napadačka sila koja je gurala Crnu Goru. Ispostavilo se do tijesne pobjede...

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Anna Feher

"Moramo biti zadovoljni pobjedom, svjestan sam da će biti oscilacija s ovom ekipom", kazao je crnogorski selektor.

Duel sa Brazilom je u subotu od 19.30. Brazilci su u drugom kolu očekivano poraženi od Mađarske - bilo je 20:6.

CRNA GORA - GRUZIJA 10:9 (4:1, 0:3, 4:3, 2:2)

Budimpešta - Bazen "Alfred Hajoš". Gledalaca: 1.500. Sudije: Buše (Francuska), Savinović (Hrvatska). Igrač više: Crna Gora 8 (3), Gruzija 12 (5). Peterci: Gruzija 1 (1).

Crna Gora: Lazović (pet odbrana), Mršić, Vučurović 1, Averka, Čučković, Popadić, Radović 2, Đurđić 4, Perković 1, Banićević, Matković 2, Petković, Tešanović (jedna odbrana).

Gruzija: Razmadze, Adeišvili, Dadvani, Šušiašvili 1, Bitadze 2, Jelača 1, Jahaja, Sarić 1, Imnaišvili, Vapenski 1, Baraldi, Vasić 3, Šubladze (10 odbrana).

Bonus video: