Oscilacije, promašaji i bravure Dejana Lazovića: "Ajkule" uz mnogo problema uradile domaći zadatak

Crnogorski vaterpolisti izašli na kraj sa Japanom i plasirali se u četvrtfinale, gdje ih čeka Španija

22219 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Aleksandra Krupanič
Foto: Aleksandra Krupanič

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Bio je to duel koji nije smio da se izgubi, meč u kojem su crnogorski vaterpolisti rizikovali da bace u vodu sve što su radili ovog ljeta, ali su drugi put na Svjetskom prvenstvu prošli neokrznuti.

Nakon Gruzije u grupi, "ajkule" je u Budimpešti u prvoj utakmici osmine finala dobro namučio i Japan (10:9, baš kao i protiv Gruzina), koji je dugo prijetio, vodio i najavljivao da je spreman za senzaciju...

Srećom, nije se to dogodilo - nije dao golman Dejan Lazović, ali ni Miroslav Perković, Bogdan Đurđić i Marko Petković, strijelci posljednja četiri pogotka Crne Gore.

Koliko je bilo napeto na bazenu "Alfred Hajoš" govori to da su Japanci imali prednost od 5. minuta druge četvrtine pa sve do finiša treće kada je Perković poravnao na 8:8. Sve to je viđeno pošto je Crna Gora odlično otvorila meč i povela 4:1 na startu druge četvrtine.

Onda je bilo 8:8 na ulasku u posljednju četvrtinu, Đurđić i Marko Petković su potom donijeli 10:8, ali ni tada nije bilo gotovo. U posljednjih 60 sekundi Crna Gora nije dala rivalu šansu, jer je sve vrijeme provela u napadu...

Čak je i sekund prije kraja dobila peterac - nakon što je selektor Japana tražio tajm-aut u jeku napada "ajkula", ali je Vladimir Gojković izabrao da njegova ekipa potroši vrijeme umjesto da šutira penal.

"Ne volim da igram sa Japancima, ovaj meč je jedan od primjera zašto je tako. Bilo je na jedan gol, ali i kada ih dobijete većom razlikom potrošite se kao ste se sreli sa nekom od najboljih ekipa na svijetu", istakao je Petković.

Na kraju je pobjeda upisana, mnogo teže nego što se očekivalo, ali sve što se dogodilo do sada ostaje iza Gojkovićevih izabranika.

Slijedi četvrtfinale i duel sa Španijom (srijeda od 19.30 časova) koji bi mogao najbolje da oslika kakve su mogućnosti "ajkula" u ovom trenutku. Ako je derbi sa Mađarima na premijeri sam po sebi bio inspirativan, ako su dueli sa Gruzijom, Brazilom i Japanom male utakmice koje su na bilo kakav način morale da se dobiju, onda je okršaj sa "furijom" idealna prilika da Crna Gora proba da prvi put na ovom SP prevaziđe sopstvene mogućnosti.

Ko je jači - nema dileme, uloga favorita ide Špancima, jednoj od najboljih ekipa na planeti.

"To je najbolji sistem na svijetu. Španci su zadržali ekipu s Olimpijskih igara, nedavno smo igrali u Podgorici na turniru Svjetske lige, u određenim momentima bili na njihovom nivou. Znamo šta treba da radimo i spremićemo se - svaki naredni meč je veliki za ovu ekipu, jer ćemo igrati s najboljim selekcijama. To je prilika za nadigravanje i napredak", poručio je Gojković.

CRNA GORA - JAPAN 10:9 (3:1, 2:5, 3:2, 2:1)

Budimpešta - Bazen "Alfred Hajoš". Gledalaca: 500. Sudije: Goldenberg (SAD), Cvart (Holandija). Igrač više: Crna Gora 7 (5), Japan 7 (3). Peterci: Crna Gora 2 (2), Japan 1 (1).

Crna Gora: Lazović (20 odbrana), Mršić, Vučurović, Averka 1, Čučković, Popadić, Radović 1, Đurđić 2, Perković 3, Banićević, Matković 2, Petković 1, Tešanović.

Japan: Tanamura, Adači 1, Vatanabe, Ogihara, Maita, Suzuki 1, Date 1, Takata 2, Arai 1, Inaba 1, Okava 1, Araki 1, Fukušima (10 odbrana).

Bonus video: