Tešanović je top klasa na golu: Možemo da se približimo velikanima

Crnogorski golman sumirao utiske nakon Svjetskog prvenstva u Mađarskoj na kojem su "ajkule" zauzele osmo mjesto

5203 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Anna Feher
Foto: Anna Feher

Crnogorski vaterpolisti sedmi nastup na svjetskim prvenstvima neće pamtiti po uspjehu, neće ni po fenomenalnim partijama, ali nema razloga za polemisanje oko toga da li je eliminacija u četvrtfinalu realnost.

Sve je na svom mjestu - osma pozicija u Budimpešti svakako nije rezultat za ponos, mada ako se zna da su “ajkule” prvi put na veliko takmičenje pošle s tako mladom ekipom, da je smjena generacija skoro pa totalna, onda turnir u glavnom gradu Mađarske apsolutno može da bude putokaz. Tu je selektor Vladimir Gojković mogao da vidi sve što želi. I ono što je dobro i ono što nije...

"Da nismo došli u ovom sastavu na Svjetsko prvenstvo, ne bih mogao da donesem neke zaključke", rekao je Gojković nakon eliminacije od Španije u četvrtfinalu.

Dakle, SP je imalo svrhu - odigrano je sedam utakmica (samo jedna bez tenzije - protiv Brazila), svaka je na svoj način otkrila mane i vrline najmlađe ekipe na takmičenju.

Poslužila je i ona prva s Mađarskom više nego posljednja, pogotovo su bile korisne one “male” protiv Gruzije i Japana...

Vrlina je, i to ogromna, među stativama - Petar Tešanović je počeo turnir, onda je povrijedio vrat, šansu je dobio i potpuno je iskoristio Dejan Lazović. Iza obojice je odličan turnir, a Tešanović je samo potvrdio da je među boljim čuvarima mreže na planeti u ovom trenutku.

A Lazović - da nakon teške sezone u Marseju i nakon dvije komplikovane povrede za manje od godinu, može da bude faktor protiv najboljih napadača na planeti.

Crnogorski vaterpolisti su u Budimpešti ostvarili treći najslabiji rezultat na svjetskim prvenstvima, ali su ulaskom u četvrtfinale ispunili ono što su htjeli sa četiri debitanta i s još toliko igrača koji su tek dobili veću ulogu u A selekciji.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Anna Feher

"Bio je dobar turnir, a svi smo vidjeli da je problem napad. I to treba shvatiti, jer dosta igrača od kojih mnogo toga zavisi pred golom protivnika je tek ušlo u reprezentaciju i treba im vremena da steknu iskustvo. Mora da protekne vrijeme, mnogo treninga i utakmica - svi bismo voljeli da smo odmah u borbi za medalju. To nije slučaj i treba biti objektivan. Fali kvaliteta, na nama je da radimo još bolje da već u Splitu na Evropskom prvenstvu pokažemo napredak i da se približimo velikanima", kazao je Tešanović za "Vijesti".

Taj duel sa Španijom u borbi za plasman u polufinale je vjerovatno i najrealnija slika “ajkula”. Tu se vidjelo sve - odbrana je bila fenomenalna, zadržala je moćnog rivala na svega sedam golova, ali je naš nacionalni tim zakazao u napadačkoj formaciji. Kao i u gotovo svakom meču na Margitsigetu posljednje dvije sedmice.

"Španija je prvak svijeta, Hrvatsku je u polufinalu nadigrala i slavila 10:5, a mi smo se u četvrtfinalu držali, imali čak i napad za neriješeno. To je bila dobra utakmica, Španci nisu ličili na sebe i u tom duelu smo pokazali da možemo da budemo na visokom nivou i da nam ne fali mnogo da dođemo do tih reprezentacija. Oscilacije su očekivane, biće ih valjda manje u narednom periodu", istakao je Tešanović.

Pozitivnih stvari je, ipak, dovoljno. Ako neko želi da ih vidi - lako su uočljive.

"Plus je svakako što je veliki broj igrača odigrao sedam utakmica na velikom takmičenju. U našem timu su samo trojica sa 100 ili više utakmica za seniorsku reprezentaciju, što u vaterpolu i nije mnogo. Uz to, veliki dio ekipe kroz klupsku sezonu ne igra Ligu šampiona, tako da je sve ovo veoma bitno za karijeru igrača", navodi 23-godišnji adut italijanske Breše.

Napravio sam iskorak, Dejo i ja smo pravi tandem

Možda i najbolji tandem golmana u svijetu vaterpola ima Crna Gora - dokazali su to i Petar Tešanović i Dejan Lazović u Budimpešti.

I realno, njih dvojica su jedini u timu “ajkula” za koje može da se u ovom momentu kaže da su top klasa. Lazović je taj nivo dostigao ranije, a bivši čuvar mreže Jadrana je zablistao protekle sezone u kapici Breše na najvećoj sceni.

"Stvarno mislim da smo veoma dobar par golmana, to je i utisak svih. Guramo jedan drugog, pozitivno utičemo i nema ljubomore među nama. Onaj koji ne brani uvijek bodri ovog drugog i ukazuje na navike i šuteve protivničkih igrača. Na kraju je najvažniji kvalitet", rekao je Tešanović.

Petar Tešanović
foto: Anna Feher

Osvrnuo se na sezonu u Breši, s kojom je igrao na finalnom turniru Lige šampiona.

"Zadovoljan sam klupskom sezonom i partijama na ovom turniru, uprkos toj povredi koja me je poremetila u meču s Gruzijom. Bio sam konstantan cijele godine, napravio sam veliki iskorak i mislim da može samo da bude bolje. Sve što treba je da nastavim ovako", dodao je Tešanović.

Bonus video: