Lazović najbolji vaterpolista, posebno priznanje za Mirka Vičevića

Najbolji mladi vaterpolista Vasilije Radović, plivači godine Jovana Kuljača i Edo Gargović

9607 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Krsto Vulović
Foto: Krsto Vulović

Golman crnogorske reprezentacije, Dejan Lazović, najbolji je vaterpolista u zemlji u 2022. godini po izboru Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore.

Lazović je ostavio sjajan utisak ove sezone na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti i šampionatu Evrope u Splitu, a sa Marsejom je osvojio prvenstvo Francuske i učestvovao na finalnom turniru Lige šampiona.

Najbolji mladi vaterpolista je Vasilije Radović iz Jadrana. Iako ima samo 19 godina, korpulentni Novljanin je uveliko standardni član seniorske ekipe. Bio je dio tima koji je ovu godinu otvorio utakmicama sa Mađarskom, nastupio je na evropskom turniru Svjetske lige u Podgorici, završnom turniru Svjetske lige u Strazburu, Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, Evropskom prvenstvu u Splitu, a reprezentativnu godinu zaokružio je nastupom za U19 selekciju na Evropskom prvenstvu u Podgorici. U kapici Jadrana je osvojio titulu prvaka Crne Gore.

Najbolja plivačica je Jovana Kuljača, koja je nastupila na prvenstvima Evrope i svijeta u Rimu, odnosno Budimpešti, a na međunarodnim turnirima osvojila četiri pehara za najbolju takmičarku.

Državna je prvakinja u disciplinama 50, 100, 200 slobodno 50, 100 leđno, 50 leptir i 200 mješovito. Jovana je kandidat za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Najbolji plivač je Edo Gargović, koji je takođe učestvovao u Rimu i Budimpešti. U 2022. je postavio državne rekorde u disciplinama 100, 200 i 400 mješovito i 50 leđno, u kojima je i prvak države, kao i na 100 i 200 slobodno i 100 leđno. I Ado je kandidat za OI u Parizu.

Primljen u Kuću slavnih vodenih sportova: Mirko Vičević
Primljen u Kuću slavnih vodenih sportova: Mirko Vičevićfoto: Krsto Vulović

VPSCG je dodijelio posebno priznanje Mirku Vičeviću povodom prijema u Kuću slavnih vodenih sportova. Naš legendarni vaterpolista je u Kuću slavnih primljen u oktobru na svečanosti u Fort Loderdejlu na Floridi.

Bio je olimpijski šampion sa Jugoslavijom u Seulu 1988, ima dvije titule prvaka svijeta 1986. i 1991, kao i prvaka Evrope 1991.

Bio je šampion Jugoslavije sa Primorcem i splitskim Jadranom, a sa Savonom i Brešom najbolji u Italiji. Sa Brešom je tri puta osvajao LEN kup, a to takmičenje je osvojio i kao trener Katara. Bio je i prvak Evrope sa juniorskom reprezentacijom Crne Gore na Malti 2013. godine.

Bonus video: