Crna Gora sa Australijom - meč u kojem sve zavisi od „ajkula”

Naši vaterpolisti u nedjelju od 7 sati po našem vremenu igraju utakmicu osmine finala SP
5145 pregleda 3 komentar(a)
Mlađan Janović je jedan od aduta naše selekcije, Foto: BCN2018
Mlađan Janović je jedan od aduta naše selekcije, Foto: BCN2018

Crnogorski vaterpolisti su željeli prvo mjesto u grupi A na Svjetskom prvenstvu u Kvangdžuu, samim tim i koji dan više za odmor pred okršaj u četvrtfinalu.

Ništa od toga nisu ispunili, ali niti postoji razlog za očajavanje, niti za to ima vremena, jer „ajkule” u nedjelju, od sedam sati po crnogorskom vremenu, igraju meč osmine finala protiv Australije.

Pobjeda vodi u borbu za medalje (u slučaju pobjede, rival je Mađarska u četvrtfinalu), poraz bio značio katastrofu, jer bi izabranici Vladimira Gojkovića kao po kazni morali u razigravanje za plasman od 9. do 16. mjesta.

Ali, uloga favorita se podrazumijeva protiv tima koji posjeduje kvalitet, ali i koji je objektivno kategorija ispod našeg nacionalnog tima.

„Australijanci su na startu SP lagano poraženi od Hrvatske, ali sada igraju bolje. Imaju nekoliko dobrih igrača, od kojih bih izdvojio Jangera i Kejsa, a i to što su uzeli bronzu na Svjetskoj ligi u Beogradu govori da vrijede. Napredovali su i nemam dilemu da će biti težak meč, sa mnogo plivanja, uplivavanja...”, rekao je kapiten Draško Brguljan.

Crna Gora je imala mnogo šansi da bude prva u grupi. Prokockala ih je u duelima sa Srbijom i Grčkom...

„Ovo je teži put do borbe za medalju, ali ako budemo igrali kao u nekim momentima protiv Grčke i Srbije, prolazimo sigurno. U ta dva meča smo imali neke manje padove u igri, nisu oni bili baš toliko stašni. Sada je sve to iza nas, nadam se da ćemo u ovoj drugoj sedmici biti mnogo skoncentrisaniji i bolji”, istakao je Brguljan.

I Bogdan Đurđić cijeni „kengure”, koje s klupe predvodi legendarni Hrvat Elvis Fatović.

„Gledali smo ih protiv Amerikanaca, vidi se da su fizički jak tim. Mada, nije to nešto s čime se nismo do sada suočavali. Vjerujem da mnogo toga zavisi od nas i da smo veoma blizu četvrtfinala ako ponovimo neka prethodna izdanja. Nokaut faza je, znamo da nema popravnog, ali smo istovremeno i veliki optimisti”, kaže Đurđić.

Uroš Čučković napominje koje su prednosti naše ekipe.

„Mislim da smo spremni, iako je Australija i u Svjetskoj ligi i na Svjetskom prvenstvu pokazala određenu snagu. Moramo da uđemo na pravi način u utakmicu, da pokažemo da je kvalitet na našoj strani i da budemo tim. Taktički smo spremniji, fizički se osjećamo dobro, imamo bolje individualce... Sve je na našoj strani i to moramo da iskoristimo”, navodi Čučković.

Odmah nakon duela Crne Gore i Australije sastaju se Grčka i Sjedijenjene Američke Države (8.30), a pobjednika iz tog duela u četvrfinalu čeka Italija.

Srbija će se u četvrtfinalu sastati sa boljim iz okršaja Španije i Japana (10h), a ko slavi u utakmici između Njemačke i Južne Afrike (11.30) ide na megdan Hrvatima.

Bonus video: