Makedonija: Ponavljanje izbora, 700 birača odlučuje ishod

Glasanje protiče bez većih problema, a na terenu je zabilježeno jako prisustvo policije, dok se ka selu uputio i konvoj od desetak policijskih džipova i jedno borbeno vozilo iz Skoplja, prenose makedonski mediji
72 pregleda 0 komentar(a)
Makedonija izbori Tearce, Foto: Reuters
Makedonija izbori Tearce, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2016. 16:32h

Nešto više od 700 birača moglo bi danas, na ponovljenim izborima u tetovskom selu Tearce, da odluči ishod vanrednih parlamentarnih izbora.

Izbori se ponavljaju na biračkom mjestu 2011 u Tearcu, koje je otvoreno u sedam sati i biće zatvoreno u 19.

Glasanje protiče bez većih problema, a na terenu je zabilježeno jako prisustvo policije, dok se ka selu uputio i konvoj od desetak policijskih džipova i jedno borbeno vozilo iz Skoplja, prenose makedonski mediji.

Noć uoči glasanja uhapšene su dvije osobe zbog pokušaja kupovine glasova, javlja RTS, pozivajući se na navode makedonskih medija. Pred izlazak na birališta, VMRO-DPMNE ima dva poslanika u Sobranju više u odnosu na glavne rivale - SDSM.

Navodi se da su za sada neimenovane osobe za 100 do 500 eura pokušale da kupe glasove, ali neposredno posle akcije policije nije bilo jasno za koju su političku opciju agitovali.

Kako je saopštila makedonska policija, te dvije osobe su išle po kućama i nudile od 100 od 500 eura za glas i uzimale lične karte od osoba koje su pristajale da ne izađu na ponovljeno glasanje.

Na izborima u tom selu 11. decembra glasalo je 714 birača, a VMRO-DPMNE osvojio je svega četiri glasa više od SDSM-a. Lider VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski, ranije je najavio da njegova stranka neće učestvovati na ponovljenom glasanju.

Ukoliko opozicija u selu Tearce dobije 360 glasova više od VMRO-DPMNE, obje stranke imaće po 50 poslanika u Sobranju.

Bonus video: