Dodatno povećane tenzije: Izbori u Tearcu odlučuju sudbinu Makedonije

10 poslanika koje ima DUI presudno će uticati na izbor buduće vlade u bilo kojoj kombinaciji, budući da makedonsko sobranje broji 120 poslanika
0 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.12.2016. 11:34h

Ponavljanje izbora na jednom biračkom mjestu u opštini Tearce, nadomak Tetova u sjeverozapadnoj Makedoniji, odlučiće sudbinu te države, odnosno koja će partija formirati vladu - aktuelna vladajuća VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog ili opoziciona SDSM Zorana Zaeva.

Odluku o ponavljanju izbora na tom biračkom mjestu donio je Upravni sud, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u redovima VMRO-DPMNE s obzirom na vrlo tijesan rezultat, koji su dvije partije osvojile nakon izbora 11. decembra - 51:49 poslaničkih mjesta u korist te stranke.

Lideri obiju partija su proglasili izbornu pobjedu, a nezadovoljstvo VMRO-DPMNE dolazi otuda što bi ponavljanje izbora u opštini Tearce moglo da promijeni ovaj rezultat.

Stoga je, smatraju analitičari, veoma teško prognozirati koja će od dvije vodeće stranke formirati vladu, a mediji ocjenjuju da je ubjedljivo najbolja pozicija albanske partije Demokratske unije za integracije Alija Ahmetija, inače, do sada tradicionalnog koalicionog partnera koalicije koju predvodi Gruevski.

Ukoliko ni VMRO-DPNE ni SDSM ne postignu dogovor sa Ahmetijem o formiranju nove vlade, koja bi Makedoniju trebalo da izvede iz duboke i dvije i po godine duge političke krize, u Skoplju se ne isključuje mogućnost raspisivanja novih izbora koji bi bili održani zajedno sa lokalnim, u maju ili junu naredne godine.

Ponovljeni izbori u Tearcu biće održani u nedjelju, 25. decembra, a 10 poslanika koje ima DUI presudno će uticati na izbor buduće vlade u bilo kojoj kombinaciji, budući da makedonsko sobranje broji 120 poslanika.

DUI to, smatraju analitičari, dobro zna i zato će oni otvoreno zahtijevati službenu upotrebu albanskog jezika na teritoriji cijele Makedonije, rešavanje spora sa Grčkom oko imena te države, nastavak evroatlantskih integracija, kao i da njima pripadne jedna od tri čelne pozicije u državi - predsjednik, premijer ili predsjednik Skupštine.

Zaev je Albancima praktično već obećao slične pozicije, pa bi pregovori SDSM sa DUI najvjerovatnije išli glatko, pišu mediji, što se ne može, međutim, reći i za VMRO-DPMNE koja, kako se vjeruje, ni na koji način ne bi prihvatila te zahtjeve.

VMRO-DPMNE smatra da odluka o ponavljanju izbora nije u skladu sa zakonom pa su iz te stranke zaprijetili da će ih bojkotovati, a ako rezultat u cjelini bude promijenjen u korist SDSM oni ga, kako tvrde, neće priznati.

Sve to dodatno povećava tenzije u ionako podijeljenoj državi, posebno nakon višednevnog zasjedanja Državne izborne komisije koja praktično nije prihvatila ni jedan prigovor, pa je o ponavljanju izbora u opštini Tearce odlučio Upravni sud.

Inače, VMRO-DPMNE, koalicija koju čine 25 stranaka, zalaže se za rast plata, penzija, kapitalne investicije i ekonomsku politiku koja će državu pokrenuti konačno naprijed i osigurati ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

S druge strane, SDSM se zalaže za restriktivnu ekonomsku politiku.

Bonus video: