Han: Priština ugrožava sporazum o slobodnoj trgovini

Evropski komesar za proširenje je poručio da će pozvati kosovske vlasti da odblokiraju regionalnu trgovinu i saradnju
53 pregleda 1 komentar(a)
johanes han, aleksandar vučić, Foto: Twitter.com/predsednikrs
johanes han, aleksandar vučić, Foto: Twitter.com/predsednikrs
Ažurirano: 03.12.2018. 13:40h

Evropski komesar za proširenje Johanes Han saopštio je danas da se odlukom Prištine o uvođenju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ugrožava Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini i rekao da će pozvati kosovske vlasti da odblokiraju regionalnu trgovinu i saradnju.

"Pozvaću moje sagovornike na Kosovu da odblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu i naglasiti potrebu za povratak dijalogu", napisao je Han na Tviteru uoči posjete Prištini.

Prije posjete Prištini Han je o taksama na robu iz Srbije i BiH u Beogradu više od dva sata razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Han je na Tviteru napisao da je sastanak bio dobar i da su Vučić i on "razmotrili uvođenje tarifa za robu iz Sribje i BiH na Kosovu koje ugrožavaju CEFTA, regionalnu saradnju.

"Saglasili smo se da je hitno potrebna deeskalacija", naveo je evropski komesar.

Vučić: Potezi Prištine vode punoj destabilizaciji regiona

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas, u razgovoru sa Hanom, da je povećanjem taksi na srpsku robu, koje je uvela Priština, dodatno prekršen sporazum CEFTA i da te mjere vode ka punoj destabilizaciji regiona i da mogu dovesti do dublje eskalacije.

"Vučić je zahvalio Hanu na razumijevanju situacije i na želji da problem riješi, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije. On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog s Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze", navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Srbije je ponovio da Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramjerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svijetu.

Han je izjavio da dugotrajna stabilnost zahtijeva pomirenje i dobrosusjedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza riješi mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.

Bonus video: