Makedonija: Odbačeno 10 prigovora SDSM i Bese, Komisija da se izjasni o još tri

Prigovori koje su podnijeli SDSM i pokret Besa mogli bi da utiču na konačne rezultate izbora i raspodjelu poslaničkih mandata
0 komentar(a)
Makedonija, Nikola Gruevski, Foto: Beta
Makedonija, Nikola Gruevski, Foto: Beta
Ažurirano: 16.12.2016. 09:06h

Makedonska Državna izborna komisija je protekle noći odbacila ukupno 10 prigovora koje su na izborni proces uložili koalicija predvođena socijaldemokratama i pokret Besa, a po završetku sjednice, pristalice VMRO-DPMNE, koje su se bile okupile ispred sjedišta Komisije, su se razišle.

Komisija je rano jutros prekinula sjednicu na kojoj je razmatrala prigovore, na parlamentarne izbore održane u nedjelju i odlučila da raspravu nastavi u 12 sati.

Odbijena su tri prigovora koalicije koju predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i sedam prigovora albanskog pokreta Besa. Ostalo je da se Komisija izjasni o još tri prigovora SDSM.

Kako javlja Tanjugov reporter sa lica mjesta, sinoć su se ispred sjedišta Državne izborne komisije okupile pristalice vladajuće VMRO-DPMNE koji kažu da su došli da odbrane izbornu pobjedu te partije i da spriječe da bude poništena volja većine birača.

Oni su za danas najavili novo okupljanje.

Prigovori koje su podnijeli SDSM i pokret Besa mogli bi da utiču na konačne rezultate izbora i raspodjelu poslaničkih mandata.

Državna izborna komisija saopštila je ranije da je na parlamentarnim izborima VMRO-DPMNE osvojila 51 mandat, a socijaldemokrate (SDSM) 49.

Lider opozione SDSM Zoran Zaev ubijeđen je da će koalicija okupljena oko te stranke formirati novu makedonsku vladu. On je najavio žalbu Ustavnom sudu ako Državna izborna komisija odbije prigovore na izborni proces i pozvao građane da konačni ishod sačekaju mirno i staloženo.

Kako je javio Tanjugov reporter, pristalicama VMRO se protekle noći obratio Vlatko Đorčev, šef izbornog štaba koji je kazao da će se protest nastaviti i da se neće dozvoliti krađa pobjede, koja je evidentna.

"Braćo i sestre, imamo kondicije, ne mrdamo odavde svi sjedimo ovdje. Branimo pobjedu, imamo rezultat, pobeda nam je čista kao suza, niko nije imao ovakve demokratske izbore kao što su bili u Makedoniji", rekao je Đorčev.

Pristalice VMRO stigle su iz cijele Makedonije, policija je obezbjeđivala ulaz u zgradu Državne izborne komisije, a demonstranti su se grijali tako što su nalagali vatru u buradima ispred zgrade izborne komisije.

Nosili su obilježija stranke kojoj pripadaju a tokom govora Đorčeva skandirali su "Makedonija, Makedonija".

Bonus video: