Grabar Kitarović: Ustaštva nema u Hrvatskoj, ne može se u EU agresivnom retorikom

"Mi ne tražimo ništa drugo nego da se ispune kriterijumi koje je Srbija preuzela", rekla je Grabar Kitarović
48 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Betaphoto
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 14.12.2016. 21:19h

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović tvrdi da u Hrvatskoj nema ustaštva i da su optužbe i tvrdnje Srbije na račun Hrvatske neprihavljive, kada je riječ o blokadi poglavlja 26 u pregovorima o pristupanju Srbije EU, te dodala da to ne znači neprijateljstvo Zagreba prema Beogradu.

Ona je, komentarišući poruke iz Beograda nakon hrvatske blokade poglavlja, rekla da se "agresivnom retorikom i performansima ne može ući u Evropsku uniju, već ispunjavanjem kriterijuma", prenijela je agencija HINA.

Smatra neprihvatljivim to što državni vrh Srbije Hrvatsku naziva svakojakim imenima.

"U Hrvatskoj nema ustaštva i takva agresivna retorika Srbije, rekla bih čak i retorička agresija na Hrvatsku samo je distrakcija od činjenice da Srbija u ovom trenutku jednostavno nije spremna kada je riječ o ispunjavanju kriterijuma. Mi ne tražimo ništa drugo nego da se ispune kriterijumi koje je Srbija preuzela", rekla je Grabar Kitarović.

Navela je i da je Hrvatska morala da ispuni kriterijume za članstvo u EU, dodavši da je hrvatska ruka za saradnju i pomoć i dalje ispružena.

"Međutim ne možemo insistirati niti više niti manje, od onoga što kriterijumi jesu. Mislim da to mora da shvati i EU koja jedino na taj način može da zadrži svoj kredibilitet, da ima jednake kriterijume prema svima", rekla je hrvatska predsjednica.

Podsjetila je kako je svojevremeno vodila hrvatske pregovore za članstvo u EU, kao i da je ponudila savjet kolegama u Srbiji.

Bonus video: