Gruevski: Što prije formirati vladu i krenuti u reforme

Čelnik VMRO-DPMNE kazao je da su mu pobjedu čestitali visoki predstavnici Evropske komisije, prenijeli su makedonski mediji
149 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2016. 11:07h

Makedonija treba što prije da dobije novu vladu koja će raditi na reformama, prije svega ekonomskim, ali i na priključivanju države EU i NATO, rekao je predsjednik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, nakon objavljivanja zvaničnih rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora.

Gruevski je u sedišti stranke podsetio da je ovo 10-ta pobeda koalicije VMRO-DPMNE.

Prema zvaničnim rezultatima DIK ta stranka je osvojila 51 mandat, a opoziciona SDSM Zorana Zaeva 49 mandata.

Čelnik VMRO-DPMNE kazao je da su mu pobjedu čestitali visoki predstavnici Evropske komisije, prenijeli su makedonski mediji.

"Ne očekuju nas samo pregovori o koaliciji koja će formirati vladu, koja konačno treba da izvede državu iz krize, narod to od nas očekuje, zato su nas i birali. Preko glave im je krize od svih onih koji su je i napravili", rekao je Gruevski na spontanom okupljanju u sjedištu stranke.

Konačno, kazao je Gruevski, treba da se vratimo na sprovođenje ekonomskih reformi i otvaranje novih radnih mjesta, povećanje zarada i penzija, subvencije, odnosno projeke koji će riješiti probleme svih građana Makedonije.

Stejt Dipartment čestitao Makedoniji na fer izborima

Američki Stejt Departmen pozdravio je uspješno održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji kao prvi korak za izlazak iz političke krize.

Portparol Stejt Departmenta Džon Kirbi je tim povodom poručio da partije koje će formirati vladu treba konstruktivno da sarađuju sa opozicijom na sprovođenju reformi, koje su značajne prvenstveno za evroatlantski put zemlje.

"Čestitamo makedonskim građanima koji su ostvarili svoje pravo i glasali na parlamentarnim izborima 11. decembra. Isto tako pozdravljamo izvještaj OBSE i ODIHR koji konstatuje da su izbori bili slobodni i mirni sa samo nekoliko slučajeva neregularnosti", naveo je Kirbi.

On je rekao i da želi da uvjeri građane Makedonije da će u Sjedinjenim Američkim država imati partnera na putu izlaska iz krize i unaprjeđenju evroatlatnskih integracija.

Kirbi je pozvao partije koje će formirati novu vladu da konstruktivno sarađuju sa opozicionim partijama, prenijeli su makedonski mediji.

Bonus video: