Goati: Rusija uz pomoć Srbije želi da eliminiše režim u Crnoj Gori

Zato Rusija pokušava da, ako je moguće, uz pomoć Srbije eliminiše sadašnji režim u Crnoj Gori i ostvari svoje težnje
96 pregleda 68 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Beta-AP
Sergej Lavrov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.12.2016. 16:37h

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov dolazi u posjetu Beogradu gdje će, po svim prilikama, istaći podršku Tomislavu Nikoliću na predstojećim predsjedničkim izborima, kao i da nagovori srpskog premijera Aleksandra Vučića da takođe bude uz sadašnjeg šefu države, piše "Blic".

Politikolog Vladimir Goati takođe smatra da je Nikolić za Rusiju više nego prihvatljivo rješenje, te navodi da bi preko Srbije mogao da se izvrži pritisak na crnogorsku vlast i ostvare se ruske strateške težnje.

"Suštinski, ciljevi Rusije, još od sredine 19. vijeka, svode se na izlazak na topla mora. Zato Rusija pokušava da, ako je moguće, uz pomoć Srbije eliminiše sadašnji režim u Crnoj Gori i ostvari svoje težnje. Nikolić je za Rusiju pravo rješenje jer podržava Moskvu", konstatuje Goati i dodaje da će tokom posjete Lavrov "demonstirati" nedavni napad na ustavni poredak Crne Gore u kojem su upletena i dvojica Rusa.

S druge strane, politički analitičar Dušan Janjić o tim pitanjima ima nešto drugačije viđenje. Po njegovom mišljenju, "Nikolić je na trećoj liniji uticaja", zbog čega bi "od Lavrova mogao da dobije samo čestitku ako pobijedi na izborima".

"Lobiranje Rusije u izbornim kampanjama na Balkanu je završeno sa Dodikom. Mini-skandal u Crnoj Gori pokazatelj je da se Rusija dovoljno opekla uplitanjem u unutrašnja pitanja drugih zemalja", smatra Janjić.

Bonus video: