Vučić: Jeremić od saslušanja pravi ružnu cirkusku predstavu

"Najsmješnije mi je bilo kada sam čuo priče da je to prvi dan pošto se Jeremić vratio u zemlju, a 24 sata kasnije kaže da je ovdje sve vrijeme i što ga nisu pozvali šest mjeseci. Pa, jesi li ovdje prvi dan ili svaki dan", rekao je Vučić
107 pregleda 4 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.12.2016. 14:53h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne vidi ništa sporno što bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić nije pozvan prije par meseci na razgovor o okolnostima stradnja dvojice gardista u kasarni u Topčideru, jer bi tada svi rekli da ga država ne podržava u nastojanjima da "postane predsjednik svijeta".

"Da smo to tada uradili, rekli biste da namjerno nijesmo htjeli da pomognemo, što nije tačno. Nijesmo to uradili, iako smo znali da od toga nema ništa, jer ga niko od velikih sila nije htio zbog prevrtljive politke", rekao je Vučić novinarima i podsjetivši da je Jeremić bio kandidat za generalnog sekretara UN i da zato nije ranije saslušavan o slučaju Topčider.

Vučić je rekao da mu je žao što je Jeremić od saslušanja, povodom ubistva gardista u Topčideru, pravio ružnu cirkusku predstavu.

"Najsmješnije mi je bilo kada sam čuo priče da je to prvi dan pošto se Jeremić vratio u zemlju, a 24 sata kasnije kaže da je ovdje sve vrijeme i što ga nisu pozvali šest mjeseci. Pa, jesi li ovdje prvi dan ili svaki dan", rekao je Vučić.

Vučić je upitao i kako je Jeremić kao "običan redov" mogao da dobije informaciju o stradanju dvojice gardista prije načelnika Generalštaba.

"I na kraju jesi li rekao da su neki došli da te hapse. Što nijesi govorio istinu. Niko nije došao da hapsi, sve je to cirkuska predstava", rekao je Vučić, komentarišući Jeremićev iskaz.

Premijer je upitan kako komentariše ocjenu ombudsmana da je saslušanje Vuka Jeremića politizacija, rekao da danas i sa Zapada priznaju da je ombudsman Saša Janković politikant.

"Kad sam ja govorio prije godinu i po dana da je riječ o političaru i politikantu, mnogi sa Zapada su mi govorili da nije tako. E sad i oni kažu da sam bio upravu", rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da će o kandidatu za predsjednika Srbije na predstojećim izborima odluka biti donijeta krajem januara ili početkom februara.

Beograd na vodi biće atrakcija cijele istočne Evrope

Premijer Srbije obišao je danas radove na izgradnji Beograda na vodi i sa desetog sprata prve od dvije kule koje će, kako je najavio, biti gotove u martu 2018. godine, poručio da će tim projektom glavni grad postati atrakcija cijele istočne evrope.

Radnici angažovani na izgradnji Beograda na vodi grade budućnost Srbije, mijenjaju lice Beograda, pokreću građevinsku i turističku industriju, rekao je premijer i naveo da na izgradnji tog stambeno-poslovnog kompleksa svakodnevno radi 400-500 radnika iz cijele Srbije ali i Republike Srpske.

"Ovo pomjera zemlju u naprijed i pokazuje da Srbija može da radi mnogo više i ozbiljnije. Ovo je jedan od projekata koji će biti novo obilježje cijele naše zemlje", rekao je Vučić i dodao da se radovi na projektu Beograd na vodi, gdje će biti izgrađeno oko 12.000 kancelarija, 6.000 stanova i najveći šoping centar na Balkanu, odvijaju po planu.

Srbija je u oktobru imala, u prosjeku, 13 odsto više domaćih i stranih turista nego prošle godine, rekao je premijer i dodao da je prije par godina Beograd imao 67 kategorisanih hotela, a danas 94.

Vučić je dodao da je pomak napravljen kada su svi shvatili da nije važno što Srbija nema more, je ga nemaju ni Austrija ni Švajcarska.

"Investicijie u turizam čine 12 odsto ukupnih investicija, što znači da smo konačno shvatili da nije bitno što Srbija nema more", rekao je on i dodao da Beograd i Novi Sad moraju da budu ista sitibrejk destinacija i da će tome doprinijeti izgradnja pruge.

Pemijer je izrazio očekivanje da će Srbija sačuvati deficit pod kontrolom i poručio da će učiniti sve kako bi zemlja napredovala.

"Možda to neće biti onoliko brzo koliko bi svi željeli, ali će ići na bolje ", rekao je Vučić.

Novinari koji su danas pratili premijera Srbije u obilasku gradilišta Beograd na vodi zatraženo je da svoje lične karte ostave na prijavnici, na ulazu u to gradilište. Zbog toga se stvorila velika gužva, a po završetku dogadjaja čuvari nijesu mogli da nađu lična dokumenta pojedinih novinara.

Bonus video: