Jeremić: Odazvaću se pozivu, mislim da je po srijedi pokušaj zastrašivanja

Stefanović je objasnio da su dva pripadnika policije najurednije došla da uruče poziv Jeremiću, ali se nije nalazio kod kuće te je njegova kućna pomoćnica kontaktirala advokata koji je došao i kome je uručen poziv. Advokat je, navodi Stefanović rekao da Jeremić može sjutra da se javi prijepodne u policiju u vezi poziva kao građanin
0 komentar(a)
Vuk Jeremić, Foto: AP
Vuk Jeremić, Foto: AP
Ažurirano: 09.12.2016. 19:40h

Bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je večeras da će se odazvati pozivu u vezi sa predmetom ubistva dvojice gardista na Topčideru 2004. godine.

"Ne vjerujem da mogu značajno da doprinesem istrazi, ali u svakom slučaju ja ću se odazvati svakom pozivu državnih organa. Lično mislim da je po srijedi pokušaj zastrašivanja i to na prvi dan moga povratka u zemlju", rekao je Jeremić novinarima u Beogradu nakon skupa koji je organizovao CIRSD na čijem je čelu.

Kako je rekao on nije neko koji se lako da uplašiti, ostaje u Srbiji i nastaviće da bude angažovan u političkom životu Srbije.

On smatra da je za žaljenje da se jedna tragedija zloupotrebljava u političke svrhe.

Na pitanje da li će se kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima Jeremić je novinare ostavio bez odgovora na to pitanje.

MUP Srbije uručio je ranije danas poziv Jeremiću, radi davanje izjave po nalogu tužilaštva, saznaje "Blic".

Prema njihovim informacijama, poziv je uručen u dogovoru sa Jeremićevim advokatom.

Vuk Jeremić objavio je na tviteru da je policija pokušala da ga privede.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ponovio je danas da nije bilo nikakvog privođenja bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića i da su takve tvrdnje potpuna izmišljotina i laž.

On je dodao i da je njegovom advokatu uručen poziv da se odazove u vezi sa predmetom ubistva dvojice gardista na Topčideru 2004. godine.

"Prosto mi se nekada čini da neko prosto pokušava da se šegači sa nama, jer ovo je takva izmišljotina", rekao je Stefanović za TV Pink.

Ministar je objasnio da je na zahtjev porodica dva mladića koja su izgubila živote, odnosno njihovih advokata, upućen poziv Jeremiću da se odazove da da informacije kao građanin.

Kako je rekao, taj zahtjev datira maltene od 2004. godine, upućen i prije sedam, osam mjeseci.

"Ako neće da poštuje državne organe Republike Srbije, on je to pokazao da ih ne poštuje, apsolutno se nadam da će Jeremić da poštuje makar volju porodica da se odazove i kaže ono što oni pitaju , kako je prvi znao za taj događaj", rekao je Stefanović.

Kako je dodao, ovo je "zaista besraman" pokušaj da se na lažan način pokuša da se policija u nešto uplete.

"Policija dolazi nekog da uhapsi, a on na slobodi - besmisleno je. Policija Jeremića nije ni vidjela i poziv je uručila njegovom advokatu da da informaciju na zahtjev porodica čiji su sinovi izgubili živote. Mislim da ti ljudi imaju pravo na informaciju i istinu šta se desilo".

Ministar unutrašnjih poslova ranije je objasnio da su dva pripadnika policije najurednije došla da uruče poziv Jeremiću, ali se on nije nalazio kod kuće te je njegova kućna pomoćnica kontaktirala advokata koji je došao i kome je uručen poziv.

Advokat je, naveo je Stefanović, rekao da Jeremić nije tu i da može sjutra pre podne da se javi u policiju u vezi poziva za saslušanje, kao građanin.

Jeremić se upravo vratio u Beograd nakon što je četiri godine proveo u Njujorku. On je od 2012. do 2013. godine bio predsjedavajući Generalne skupštine UN, a ove godine je učestvovao u intenzivnoj trci za prvog čovjeka svjetske organizacije i nasljednika Ban Ki Muna.

Za novog generalnog sekretara UN izabran je Portugalac Antonio Gutereš, a Jeremić je nakon finalnih rundi bio na drugom mjestu.

Prije nekoliko dana, advokat porodica dvojice gardista ubijenih 2004. godine u Topčideru Oglica Batić izjavila je da će tražiti novu rekonstrukciju događaja u kasarni na Topčideru, kao i saslušanje tadašnjeg savjetnika predsjednika Srbije Vuka Jeremića, koji je, kako je rekla, o ubistvu obavijestio načelnika Generalštaba Branka Krgu.

Istog dana šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović upitao je Jeremića da li ima i kakve informacije o smrti dvojice ubijenih gardista.

Bonus video: