POGINULA JEDNA, RANJENE DVIJE OSOBE

Lavrov: Napad na bolnicu u Alepu - planirana akcija

Ministarstvo je istaklo da odgovornost za ovaj napad leži na SAD, Britaniji i Francuskoj, koje podržavaju pobunjenike, prenijela je agencija Rojters
0 komentar(a)
Alepo, Foto: Twitter
Alepo, Foto: Twitter
Ažurirano: 06.12.2016. 11:00h

Napad na rusku vojnu bolnicu u Alepu predstavljao je planiranu akciju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za medije nakon sastanka sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom u Moskvi, prenijela je agencija Sputnjik.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su sirijski pobunjenici izvršili napad na mobilnu rusku vojnu bolnicu u Alepu i da je tom prilikom poginula jedna, a ranjene dvije osobe, javila je agencija RIA.

Ministarstvo je istaklo da odgovornost za ovaj napad leži na SAD, Britaniji i Francuskoj, koje podržavaju pobunjenike, prenijela je agencija Rojters.

Kako se navodi, u napadu je poginula žena, vojni ljekar, a dvije osobe su ranjene.

Inače, Jagland će se tokom boravka u Moskvi sastati i sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a glavne teme razgovora sa ruskim zvaničnicima su odnosi te zemlje sa Savjetom Evrope, demokratskoj bezbjednosti i ljudskim pravima.

Peskov: Ciljan napad na bolnicu, a skromna reakcija svijeta

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da preciznost kojom je bombardovana mobilna ruska vojna bolnica u sirijskom gradu Alepu, pokazuje da su napadači imali tačne koordinate i poručio da Kremlj žali što međunarodna zajednica "više nego skromno" reaguje na taj napad.

"Žalimo što međunarodna zajednica, uključujući naše partnere u SAD, reaguje više nego skromno na tragediju granatiranja naše bolnice u Siriji", rekao je Peskov, a prenio je Tas.

To je, ocijenio je, bilo veoma precizno izvedeno bombardovanje.

"To pokazuje da su militanti, koju su izveli napad, imali odgovarajuće koordinate", smatra Peskov.

On je dodao da bi Moskva pozdravila "aktivniji stav" zapadnih partnera o rešavanju humanitarne situacije u Alepu.

"Mi veoma žalimo što ruska strana samostalno pokušava da obezbijedi humanitarnu pomoć stanovnicima koji dolaze iz istočnog Alepa kako bi pobjegli od zatočeništva, u koje bi ih bacili militanti. Pozdravili bismo mnogo aktivniji stav naših zapadnih partnera u ovom kontekstu", rekao je Peskov.

On je, takođe, negirao optužbe zapadnih medija da Moksva izbjegava razgovore sa Vašingtonom o rešavanju situacije u Siriji do inauguracije novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa.

"To nije istina", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše pisanje zapadnih medija.

On je naglasio da su ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Barak Obama razgovarali o rješavanju situacije u Siriji tokom neformalnog sastanka za vrijeme samita zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, koji je održan u Limi.

"Tu su se saglasili da nastave svoj rad", rekao je Peskov.

Preporučujemo za Vas