"NISU U DOBRIM ODNOSIMA"

Ivanić: Zbog Izetbegovića nemoguća posjeta Nikolića BiH

"Pokušaću da napravim trilateralni sastanak sa predstavnicima Hrvatske i Srbije, ali teku martu", rekao je Ivanić
87 pregleda 3 komentar(a)
Mladen Ivanić, Foto: Betaphoto
Mladen Ivanić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 04.12.2016. 13:16h

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Mladen Ivanić izjavio je danas da nije realno da do predsjedničkih izbora u Srbiji bude organizovana posjeta njenog predsjednika Tomislava Nikolića Sarajevu i Predsjedništvu BiH i to zbog bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

Ivanić je za "Večernje novosti" naveo da on i član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović imaju više nego korektan odnos prema Nikoliću, ali da nisu dobri odnosi Izetbegovića i Nikolića.

Kako je ocijenio, tome je dosta doprinio i napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima prošle godine i to što BiH ništa nije uradila u istrazi.

Takođe, prema njegovim riječima, nije normalno ni da se predsjedniku Nikoliću otkaže posjeta zbog privođenja Nasera Orića.

"To je nekulturno", kaže Ivanić i dodaje da iskorak u odnosima sa Srbijom moraju da pokažu prije svih predstavnici Bošnjaka jer je tu problem.

On dodaje i da odnosi na relaciji Zagreb-Beograd-Sarajevo moraju da budu bolji jer što su bolji odnosi u tom trouglu mirnija je i stabilnija BiH.

"Pokušaću da napravim trilateralni sastanak sa predstavnicima Hrvatske i Srbije, ali teku martu", rekao je Ivanić.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je juče da nikada nije dobio zvaničan poziv da posjeti Sarajevo, te da on ne može da se nameće da ide u goste, a da "nikada, nikome nije odbio poziv za posjetu".

Na pitanje novinara da li će do kraja mandata posjetiti Sarajevo, Nikolić je rekao da je postojao plan da u vrijeme kada Predsjedništvom BiH predsjedava bošnjački predstavnik da ga pozovu u zvaničnu posjetu Sarajevu, ali da se to do sada nije ostvarilo.

Vrijeme da stranci odu iz Ustavnog suda BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH izjavio je danas da je vrijeme da stranci odu iz Ustavnog suda BiH, ali da ne vjeruje da će to Bošnjaci prihvatiti, kao i da neće dati nikakav legitimitet izboru novog stranog sudije Ustavnog suda BiH.

Navodeći da su Bošnjaci svjesni da će Ustavni sud BiH u svakom sukobu stati na njihovu stranu, Ivanić je za "Večernje novosti" podsjetio da su dobili zahtjev da u Predsedništvu BiH, iako njihovo mišljenje nije obavezujuće, raspravljaju o novom sudiji.

"Ja to odbijam i ne želim da tu temu stavim na dnevni red", rekao je Ivanić koji je ocijenio da je odluka Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma o Danu Republike Srpske samo nastavak "sapunske opere" koja neće imati političkih posljedica.

On je naveo da nema šanse da neko izvan srpskog naroda zabrani tom istom narodu da slavi 9. januar kao Dan Republike Srpske, a ni da poništi rezultate referenduma.

Prema njegovim riječima, to je nepotrebno političko inaćenje koje samo srozava autoritet Ustavnog suda BiH.

Ocjenjujući da 9. januar mora da ostane praznik, on je istakao da bi dodao još jednu riječ u nazivu pa bi umjesto Dana Republike Srpske imali Dan slobode Republike Srpske.

"U naredna dva vijeka možemo da se ganjamo po sudovima zbog imena",rekao je Ivanić.

Kaže i da je sama pretpostavka da će Bošnjaci određivati Srbima šta će da slave potpuno pogrešna jer neće oni određivati koje praznike će Srbi da praznuju.

"Ovo mora da bude jasno i Bakiru Izetbegoviću i svim bošnjačkim političarima" rekao je Ivanić dodajući da će 9. januara doći na proslavu Dana Republike Srpske u Banjaluci.

Na komentar da se njegovo ime pominje kao prva opcija za kandidata za predsjednika Republike Srpske ispred opozicije, Ivanić je istakao da su izbori za dvije godine i da mu je to u ovom trenutku daleko, odnosno da je prerano govoriti o tome.

Ističe i da će odluku o mogućoj kandidaturi za predsjednika Republike Srpske donijeti početkom 2018.godine.

"Za sada sam stava da ovoj zemlji trebaju novi ljudi i generacije političara,a da mi koji smo već ovdje dosta dugo privodimo svoje karijere kraju. Uglavnom o tom - potom", zaključio je Ivanić.