"Rusi su za vrijeme Domovinskog rata naoružavali Hrvate, a ne Srbe"

"Zbog svega što je za nas napravila za vrijeme rata, Rusija ne zaslužuje da je sada kritikujemo i produbljujemo sankcije. Bili su naši prijatelji i saveznici", kazao je Tomulić
652 pregleda 30 komentar(a)
Hrvatska, Rusija, Foto: Shutterstock
Hrvatska, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.11.2016. 12:22h

Francuska veza u naoružavanju Hrvatske početkom 90-ih Marin Tomulić reporteru hrvatskog "Večernjeg lista" u Parizu otkrio kako su se odvijale akcije dopremanja oružja tokom rata.

"Rusija je bila naš prijatelj i saveznik u nabavci naoružanja početkom 1990-ih. Rusi su nam isporučivali oružje na zahtjev Francuske. Ja sam tome svjedok. Sad se smatra da su Rusi bili i ostali saveznici Srba. Ali za vrijeme Domovinskog rata naoružavali su nas, a ne Srbe", kaže Tomulić za "Večernji list".

Marin Tomulić bio je jedan od "prvih dobavljača" hrvatskog predsednika Franja Tuđmana.

Vrlo brzo nakon što je angažovan, Tomulić je donio dobre vijesti: da je Francuska spremna da pomogne Hrvatskoj u nabavci svih vrsta naoružanja. Ne samo da je Francuska prijateljski otvorila svoja skladišta nego je Hrvatskoj otvorila i vrata u Kremlju, koji im je omogućio kupovinu širom Evrope: u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj i Bugarskoj, ali i u Ukrajini i Kazahstanu, piše "Večernji list".

"Rekli su mi da je odluka francuske države da će nam pomoći u naoružavanju. Dali su mi dokumentaciju, katalog svih mogućih vrsta naoružanja ruske proizvodnje. I ja sam nekoliko dana kasnije odletio u Zagreb s tom dokumentacijom", opisuje Tomulić kako je dogovorena prva narudžbina u toj hrvatsko-francusko-ruskoj vezi.

Prije nekoliko godina, kad je francuska televizija Canal+ snimila dokumentarac upravo o ulozi Francuske u naoružavanju Hrvatske pod tadašnjim UN-ovim embargom na izvoz oružja u bivšu Jugoslaviju, Tomulić je izjavio: "Katalog koji nam je pokazan sadržao je sve osim nuklearne bombe. Apsolutno sve, rekao je i nabrajao: puške, municiju, granate, sofisticirano oružje, helikoptere…".

Trgovac oružjem koji je bio francuska veza u ovom poslu zvao se Žak Monsije, inače belgijski državljanin s francuskom adresom, vlasnik kompanije "Matimico", čije se ime pojavljuje na jednoj fakturi, prikazanoj u dokumentarcu na Canalu+, na kojoj stoji i ime Marina Tomulića kao kontakt-osobe u ime kupca raznog oružja navedenog na toj fakturi.

Oružje je stizalo brodom u jadranske luke, ali da bi se zaobišao UN-ov embargo, bilo je trikova.

Sertifikat krajnjeg odredišta bio je fiktivan. U njemu se navodilo da oružje ide u neku afričku zemlju, primjera radi Čad ili Togo, a političari te zemlje koji su na to pristali uzimali bi oko pet posto provizije. No, brod ne bi otplovio u Čad ili Togo, nego u Sredozemno, pa u Jadransko more.

"Ne mogu više da se sjetim koliko je brodova bilo, tri ili četiri. Poslije smo prešli na avione. Jedan od brodova ušao je u Sredozemno more i išao ravno na Haifu u Izrael, ondje su se mijenjali ime broda i papiri, pa odande prema Jadranskom moru. Brod se prvo zvao Sable (pijesak), a u Izraelu je promijenio ime u Sabre (sablja). U Trstu su bili francuski agenti koji su bili na vezi s brodom. Kad je brod uplovio u Otrantska vrata, pojavila se francuska krstarica i propustila brod" kaže Tomulić za "Večernji list".

Žak Monsije je 2000. pred francuskim sudom tvrdio je da je Hrvatskoj isporučio naoružanje vrijedno desetine miliona američkih dolara, te da je u taj posao ušao uz blagoslov CIA i francuske tajne službe. Osuđivan je i u Belgiji i u Francuskoj, a posljednji put Monsje je imao problema sa zakonom kad je uhapšen u SAD 2009. zbog pokušaja ilegalne isporuke američke vojne opreme Iranu. Priznao je i osuđen je na zatvorsku kaznu.

"Rusi su znali da to što prodaju ide u Hrvatsku, a u nekoliko navrata otvoreno su rekli: Mi ne možemo odbiti Francuze. Francuska država otvorila nam je Rusiju i sva skladišta naoružanja u zemljama u kojima su Rusi imali takva skladišta. Zbog svega što je za nas napravila za vrijeme rata, Rusija ne zaslužuje da je sada kritikujemo i produbljujemo sankcije. Bili su naši prijatelji i saveznici. Samo apelujem da se to ne zaboravi", kaže Tomulić.

Bonus video: