POKRENUO NARODNU INICIJATIVU

Predrag Marković za obnovu monarhije u Srbiji: "Da ne bude predsjedničkih izbora 2017."

Kao ključni razlog za obnovu monarhije u Srbiji, Marković navodi ekonomski razlog
6 komentar(a)
Predrag Marković, Foto: Screenshot (YouTube)
Predrag Marković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 26.11.2016. 15:16h

Predrag Marković, bivši predsjednik Narodne skupštine Srbije, pokrenuo je Narodnu inicijativu za promjenu Ustava Srbije u Ustav Kraljevine Srbije, a prikupljanje potpisa organizovalo je Udruženje Kraljevina Srbija.

Kako je saopšteno, prikupljanje potpisa podrške ovoj Inicijativi počelo je 21. novembra, a trajaće do sjutra, 27. novembra u "minut do ponoći".

Predrag Marković, predsjednik Narodne inicijative i izjavio je da vjeruje u mlade ljude koji stoje iza ove Narodne inicijative i u svoj narod, te da će se "naći dovoljno pameti i razuma, da predsjedničkih izbora 2017. godine i ne bude".

Marković kaže da se prvi put ide u promjenu Ustava na ovaj način, a da taj predlog predviđa promjene isključivo članova Ustava, ne preambule.

Kao ključni razlog za obnovu monarhije u Srbiji, Marković navodi ekonomski razlog.

Kako je rekao, predsjednički izbori iz budžeta koštaju kao i 32 godine održavanja cijelog dvorskog kompleksa, koji je inače kulturno dobro.

Smatra da predsjednik Srbije ne može u punoj mjeri da obavlja svoju funkciju, jer mora da vodi računa o biračkom tijelu, o strankama, o onima koji su ga predložili, a da je monarhija daleko jeftinija i efikasnija.

Marković, čijim potpisom je prije 10 godina stupio na snagu aktuelni ustav Srbije, navodi da za promjenu Ustava, narodna inicijativa u roku od sedam dana mora da prikupi 150.000 potpisa.

"Ukoliko u predviđenom roku Narodna inicijativa prikupi dovoljan broj podrške, ne dužem od 30 dana, predsjednik parlamenta mora da zakaže sjednicu na kojoj će se taj predlog razmotriti", navodi Marković.