Predsjednički izbori u Srbiji: Vučić će podržati Nikolića

Plan, kako je rečeno " Danasu", podrazumjeva ambiciju da Tomislav Nikolić pobjedi već u prvom krugu
103 pregleda 5 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug
Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug
Ažurirano: 24.11.2016. 10:11h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dogovorili su se da aktuelni šef države bude kandidat SNS na predstojećim predsjedničkim izborima, prenosi list "Danas"

Kako "Danas" saznaje u vrhu vlasti, Vučić i Nikolić su do detalja napravili plan za predsjedničke izbore, koji podrazumeva da Aleksandar Vučić podrži kandidaturu Tomislava Nikolića. Sagovornici Danasa, koji su zahtjevali anonimnost, tvrde da je dogovor čvrst i razrađen u svim djelovima - Nikolić će biti Vučićev kandidat na predsjedničkim izborima na proljeće sljedeće godine.

Plan, kako je rečeno " Danasu", podrazumjeva ambiciju da Tomislav Nikolić pobjedi već u prvom krugu, za šta je, kako tvrde Danasovi izvori, neophodna saradnja lidera Socijalističke partije Srbije i ministra spoljnih poslova u Vladi Srbije - Ivice Dačića. Od Dačića se očekuje prvo da odustane od kandidature za predsjedničke izbore, a potom i da pozove birače da glasaju za Tomislava Nikolića.

Međutim, kako Ivica Dačić kaže za Danas, odluku da li će se kandidovati na predsjedničkim izborima donijeće tek početkom godine.

Na pitanje "Danasa" da li odustaje od kandidature za predsjedničke izbore, Ivica Dačić je u pisanoj poruci odgovorio - "Ne". Upitan kada će donijeti konačnu odluku, Dačić je odgovorio: "Na vrijeme". Pravo vrijeme za takvu odluku je, prema riječima Dačića, početak godine.

Ipak, kako saznaje naš list, i dalje postoji mogućnost da se premijer predomisli i sam se kandiduje na predsjedničkim izborima, ukoliko istraživanja javnog mnjenja i političke prilike budu tako naložile. Za sada, prilično je izvjesna namjera da Vučić podrži Nikolića.

S druge strane, poznavaoci situacije i odnosa premijera i predsjednika ističu za Danas da bi eventualna pobjeda Nikolića uz pomoć podrške Vučića bila na kraći rok od još jednog punog petogodišnjeg mandata. Ono što preovlađuje kao ideja je da Nikolić, ako pobjedi na predsjedničkim izborima, obavlja funkciju šefa države do promjene Ustava Srbije, koje bi podrazumijevale izbor predsjednika Srbije u parlamentu.

Vučić: Na stadionu svi viču 'Vučiću, pederu", a kad dođu izbori, glasaju za mene

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za zagrebački Globus da nema namjeru da se kandiduje na predsjedničkim izborima, a da u slučaju da kandidat njegove SNS izgubi - ne bi ostao na mjestu predsjednika vlade. On je ponovio da nije smak svijeta izgubiti izbore i nastavio: "Na stadionu svi viču 'Vučiću, pederu", a kad dođu izbori, glasaju za mene. Ja to razumijem. Ljudi su bijesni, ne žive dobro, traže više. Ali, na kraju, kada dođe iza onog paravana, on zna da mora glasati za nekog ko će se baviti njegovim problemima. Ako pobjede Janković, Jeremić ili Šešelj, slijedi mrcvarenje i kohabitacija. Sasvim sigurno, u tom mrcvarenju neću sudjelovati", rekao je premijer.

Na pitanje da li to znači da nema kohabitacije, premijer je rekao da kohabitacije može biti, ali - bez njega. "U takvim okolnostima nisu mogući dobri rezultati. Onda je bolje da odem sam", dodao je Vučić, a na konstataciju novinara da je onda logično da se kandiduje rekao je: "Ne, nego da dam sve od sebe da pobedi onaj koga mi odaberemo i koga mi podržimo".

Nema trećeg kandidata

Na pitanje ko je osim njega i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića mogući treći kandidat SNS za predsjedničke izbore, Aleksandar Vučić je za Globus rekao da nema još nikoga. Na opasku da ankete pokazuju da bi on sigurno odnio pobjedu u prvom krugu predsedničkih izbora, a da bi neki drugi SNS kandidat izgubio u drugom krugu i da stoga analitičari smatraju da će se ipak kandidovati, Vučić je odgovorio: "Možda oni znaju nešto što ja ne znam".

Kako je rekao, oni polaze od toga da se ne smiju izgubiti izbori. "Ja ne mislim tako. Mogu izgubiti i izbore i otići sa vlasti. I nikada neću otići iz svoje zemlje i negde se skrivati. Meni je savjest čista. Ali ja nikada neći izgubiti izbore dobrovoljno, bez borbe, neću nikome predati izbore. Boriću se, a ako izgubim, pružiću ruku pobjedniku".

Bonus video: