Andrija Drašković, Božidar Spasić i Veselin Vukotić osuđeni za ubistvo albanskog emigranta

Trojici Srba sudilo se u odsustvu a kazna će biti izrečena naknadno
322 pregleda 7 komentar(a)
Andrija Drašković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Andrija Drašković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.11.2016. 12:51h

Briselski sud osudio je u utorak Božidara Spasića, Andriju Draškovića i Veselina Vukotića za ubistvo Envera Hadrija koje se dogodilo u belgijskoj prijestonici u februaru 1990. godine, piše "Blic".

Istraga je pokazala da je u pitanju političko ubistvo Hadrija, nekadašnjeg predsjednika Pokreta za ljudska prava, koje je organizovala UDBA, prenosi BIRN.

Trojici Srba sudilo se u odsustvu a kazna će biti izrečena naknadno.

Motiv ubistva politički

Kako prenose belgijski mediji, krivični sud u Briselu osudio je Draškovića i Vukotića kao neposredne izvršioce zločina, a Spasića kao organizatora. Motiv zločina bio je, prema presudi, politički, jer je Hadri štitio interese kosovskih Albanaca i zalagao se za nezavisnost južne srpske pokrajine.

Enver Hadri, šef komiteta za ljudska prava na Kosovu, ubijen je 25. februara 1990. godine, hicem u glavu, kada se oko 16.30 sati zaustavio na semaforu u belgijskom gradu Sen Žilu. Hadri je ubijen pucnjem iz automobila koji je projurio pored vozila u kom se nalazila žrtva. Prema riječima nekoliko svjedoka, pucač je otvorio prozor sa suvozačeve strane i ispalio hitac. Hadri je preminuo dva sata kasnije u bolnici.

Spasić za "Blic": Nisam znao ni da je suđenje počelo

Božidar Spasić, koji je prema presudi belgijskog suda bio organizator ubistva kosovskog aktiviste, bio je začuđen kada je čuo za ovu presudu.

"Prvi put sad čujem za to, iskreno ne vjerujem da je ta informacija tačna. Nikada nisam dobio poziv za saslušanje pred tim sudom, nikada iskaz nisam dao. Znam da je Hadrijeva sestra pokrenula neku tužbu povodom ubistva, ali, nijesam znao ni da je suđenje počelo. Simptomatično je da su belgijske vlasti imale u pritvoru i Vukotića i Draškovića, ali im nikada nije suđeno", rekao je Spasić.

Hadri radio i za Udbu?

"Enver Hadri je bio rodom iz Peći i 60-ih godina prošlog veka prebjegao je u Albaniju i postao saradnik albanske tajne službe Sigurimi. Vratio se u Jugoslaviju, gdje ga je vrbovala i Udba, pa je bio dvostruki agent", govorio je ranije za "Blic" Spasić.

U tom razgovoru, čelnik UDBA prenio je svoja saznanja o Hadriju.

"Pridružio se pristalicama albanskog kralja u emigraciji Leke Zogua. Informacije do kojih je srpska služba došla kažu da je negde oko 1975. boravio i u Moskvi te da je moguće da je sarađivao i sa KGB-om. Navodno je imao kontakte i sa NATO-om, i to preko ljubavnice koja je, kao visokopozicionirana službenica, radila u sjedištu te alijanse u Briselu", govorio je Spasić.

Drašković uhapšen u Splitu, pa se pojavio u Beogradu

Inače, Andrija Drašković uhapšen je u junu prošle godine na splitskom aerodromu po evropskom nalogu za hapšenje, koji važi samo u državama EU, iz Brisela zbog ubistva Hadrija. Odmah je ponudio kauciju od 50.000 eura da bi se branio sa slobode. Sud je, međutim, zahtjevao 100.000 evra, uz oduzimanje pasoša da ne bi mogao da napusti Hrvatsku do odluke o ekstradiciji i eventualnog izručenja. Međutim, dan pred ekstradiciju u Belgiju, Drašković je pobjegao u Srbiju, a kasnije je viđen u Beogradu, na utakmici FK "Partizan".

Veljko Delibašić, Draškovićev advokat, rekao je danas za "Blic" da ni on ni njegov klijent nemaju apsolutno nikakvih saznanja o ovoj presudi.

Bonus video: