U BiH uhapšen odbjegli pripadnik Islamske države

Albanska policija saopštila je danas da je uhapsila bivšeg pripadnika pobunjeničkih snaga u Siriji Ervina Duku i da je u njegovom domu pronašla eksplozivnu napravu i municiju
0 komentar(a)
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock.com
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.11.2016. 19:14h

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu SIPA uhapsili su, kakoje saopšteno danas, u blizini Zenice u BiH odbjeglog islamskog ekstremistu Mehmeda Tutmića za kojim policija traga od 2015. godine, zbog učestvovanja u ratu na strani terorističke organizacije Islamske države na području Sirije.

Kako navodi SIPA u saopštenju, policija je Tutmića locirala i uhapsila u petak uveče, ali nije navedeno gdje se u međuvremenu krio.

Prilikom pretresa pronađeno je oružje s više komada municije kao i dvije ručne bombe.

U saopštenju je navedeno da je Mehmed Tutmić (57) i još 11 osoba optuženo za organizovanje terorističke i pridruživanje stranim paravojnim formacijama, prenosi Hina.

Postupak koji se protiv Tutmića vodi pred Sudom BiH je 26. oktobra prošle godine razdvojen od ostalih optuženih jer je u međuvremenu pobjegao.

Na ratištima Sirije, gdje je i teško ranjen, bio je od jula 2013. do avgusta 2014. godine.

U BiH je bio uhvaćen u akciji Damask 2014. godine, ali je uspio da pobjegne.

Vlastima BiH je poručivao da se neće živ predati, a pretresom njegove kuće ranije je pronađeno dva kilograma plastičnog eksploziva, štapini, automatska puška, 1.000 metaka i jedan ručni raketni bacač, navodi Hina.

Hapšenje u Alabaniji, pronađen eksploziv i municija

Albanska policija saopštila je danas da je uhapsila bivšeg pripadnika pobunjeničkih snaga u Siriji Ervina Duku i da je u njegovom domu pronašla eksplozivnu napravu i municiju.

Duka (29) uhapšen u jednom selu, udaljenom oko 120 kilometara istočno od Tirane.

U njegovom domu pronađena je eksplozivna naparava TNT i 89 komada municije, prenosi AP.

Lokalni mediji navode da je Duka otišao u Siriju 2014. godine, ali se te godine vratio pošto je povrijeđen u sukobima u toj zemlji, što je potvrdio i neimenovani policijski zvaničnik.

Policija nije povezala Duku sa još 15 članova grupe, koji su pre nedjelju dana uhapšeni u Albaniji, na Kosovu i u Makedoniji, zbog sumnje da su povezani sa pripadnicima takozvane Islamske države u Siriji.

Bonus video: