Tači: EU nije uspjela da Kosovo tretira ravnopravno sa drugim zemljama

"Mi smo jasno (kazali) da ne odustajemo (od učlanjenja u EU). Međutim, sada je vrijeme da i EU bude jasna što se tiče Kosova", napisao je Tači
5 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 09.11.2016. 14:56h

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da Evropska komisija u izvještaju o napretku nije tretirala Kosovo na isti način kao i druge zemlje. "Nažalost, EU zbog unutrašnjeg nejedinstva nije uspjela da Kosovo tretira ravnopravno sa drugim zemljama koje streme članstvu u EU. Kao posljedica tog pristupa Kosovo nastavlja da bude jedina izolovana zemlja na zapadnom Balkanu i njegova perspektiva učlanjenja u EU ostaje vrlo nejasna", napisao je Tači na fejsbuku.

On je rekao da uprkos tome građani Kosova nemaju ni jednu dilemu što se tiče učlanjenja u EU.

"Mi smo jasno (kazali) da ne odustajemo (od učlanjenja u EU). Međutim, sada je vrijeme da i EU bude jasna što se tiče Kosova", napisao je Tači.

On je ocijenio da izvještaj o napretku sadrži i pozitivne ocjene o radu institucja Kosova.

"Sa pravom se ističe značaj unapređenja odnosa između Kosova i EU stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizacji i pridruživanju. Ali, kao što se očekivalo, izvještaj je fokusiran na zaostajanja i razne kritike. Dok su sa jedne strane ta zaostajanja odraz stanja u našoj zenmlji one se prekomjerno ističu da bi se opravdala nesposobnost i nejedinstvo EU da Kosovu pruži sigurnu perspektivu učlanjenja", naveo je Tači.

Evropska komisija predstavila je danas izvještaj o napretku za sve zemlje zapadnog Balkana.

Bonus video: