U Albaniji i na Kosovu uhapšeno 11 osumnjičenih za terorizam, planirali atentate na Balkanu

"Policija Kosova u saradnji sa relevantnim institucijama unutar i van Kosova, u narednom periodu preduzeće zakonske korake u cilju očuvanja javnog reda i mira na Kosovu"
11 komentar(a)
lisice, hapšenje, Foto: Shutterstock
lisice, hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.11.2016. 15:59h

Jedanaest osoba, osumnjičenih da su pripremali atentate ili regrutovali za Islamsku državu, uhapšeno je u Albaniji i na Kosovu, prenose tamošnji mediji.

Albanska policija je saopštila da je u subotu uhapsila četiri osobe osumnjičene za finansiranje terorizma, regrutovanje boraca za Islamsku državu i širenje terorističke propagande.

Na Kosovu je uhapšeno sedam osoba, optuženih za terorizam i prijetnju državnoj bezbjednosti.

Kako navode lokalni mediji, radi se o navodnim članovima Islamske države koji su pripremali atentate na Balkanu. Državno tužilaštvo je potvrdilo da su oni bili u kontaktu sa drugim džihadistima na Balkanu.

Uhapšeni su V.I, L.M, B.B, B.I, K.P, L.V i L.M, u Mitrovici, Uroševcu i Prištini. Prilikom hapšenja konfiskovana je "oprema i drugi predmeti povezani sa ovim slučajem". Uhapšenima je određen pritvor od 48 sati.

"Policija Kosova u saradnji sa relevantnim institucijama unutar i van Kosova, u narednom periodu preduzeće zakonske korake u cilju očuvanja javnog reda i mira na Kosovu", saopšteno je.

Portparol PK Baki Keljani izjavio je da bezbjednost Kosova nije dovedena u pitanje.

"Uhapšeni su predati pravosudnim organima", rekao je Keljani dodavši da je situacija na Kosovu stabilna.

"Nema indikacija o mogućem riziku", rekao je on.

Albanija i Kosovo su među zemljama sa najvišom stopom građana koji su se otišli na ratište u Siriji.

Dvije zemlje su nedavno promijenile krivični zakon koji sada predviđa do 10 godina zatvora za učestvovanje u oružanom sukobu u inostranstvu.

Bonus video: