Tači se nada sporazumu sa Srbijom o miru, dobrosusjedstvu, prijateljstvu i pomirenju

Upitan gdje vidi Kosovo u narednih deset godina, Tači je rekao da će Kosovo biti član NATO-a
9 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.11.2016. 19:19h

Predsjednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da se nada jačanju dijaloga Kosova i Srbije, koji će za rezultat imati "sporazum o miru, dobrosusjedstvu, prijateljstvu i pomirenju".

Tači je to rekao kada je primio tridesetoro mladih iz Srbije i s Kosova - iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), istakavši da su mladi primjer pomirenja Albanaca i Srba, i da su po tome "ispred politike".

"Ovakvim inicijativama mladi iz dvije države su ispred politike. Vi garantujete izgradnju sigurne evropske budućnosti saradnje, razvoja i blagostanja među našim gradjanima", rekao je Tači.

Tači je, odgovarajući na pitanja mladih o dijalogu Kosova i Srbije, istakao da je tajk proces veliko dostignuće.

"Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti imati jačanje dijaloga Kosova i Srbije, s visokim prioritetima koji će za rezultat imati sporazum o miru, dobrosusjedstvu, prijateljstvu i pomirenju", dodao je Tači.

Odgovarajuči na pitanje o osobama nestalima u ratu, on je rekao da ne želi da Kosovo ostane "talac istorije", te je "neophodno da se jednom za svagda riješi pitanje nestalih, koje je i humanitarno pitanje".

"Na sastanku koji sam održao sa dvije organizacije koje predstavljaju porodice nestalih - sa albanskom i sa srpskom organizacijom, tražio sam da se ovo pitanje hitno postavi za rješavanje u Briselu", rekao je Tači.

Tači je ocijenio da je rezultat dijaloga u Briselu i uklanjanje barikada na sjeveru Kosova.

Upitan gdje vidi Kosovo u narednih deset godina, Tači je rekao da će Kosovo biti član NATO-a, a ukoliko tada ne bude i član Evropske unije, sigurno će biti "na pragu učlanjenja u porodicu evropskih država".

Bonus video: