Radončić: Ramiz Delalić ubijao po nalogu Alije Izetbegovića

Lider SDA Bakir Izebegović i koalicioni partner Radončićevog SBB-a na proteklim lokalnim izborima u BiH, izjavio je da neće ostati dužan na, kako je rekao, neistine o SDA i Aliji Izetbegoviću
434 pregleda 10 komentar(a)
Fahrudin Radončić, Foto: Screenshot (YouTube)
Fahrudin Radončić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 01.11.2016. 12:39h

Lider SBB Fahrudin Radončić je tokom višednevnog svjedočenja u Prištini na suđenju Naseru Keljmendiju ustvrdio da je Ramiz Delalić Ćelo ubijao po nalogu pokojnog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića.

Optužba, koju je on iznio na suđenju Keljmendiju da je Delalića, sarajevskog komandanta i poratnog kriminalca, ubila bošnjačka državna mafija i SDA, tadašnjeg lidera Bošnjaka Alije Izetbegovića, šokiralo je političku scneu u BiH.

Radončić je izjavio da se u javnosti pojavila informacija da je Delalić tražio milion maraka od SDA, zato što je po njihovom nalogu ubio srpskog svata na Baščaršiji, koje je bilo okidač početka rata u BiH.

Lider SDA Bakir Izebegović i koalicioni partner Radončićevog SBB-a na proteklim lokalnim izborima u BiH, izjavio je da neće ostati dužan na, kako je rekao, neistine o SDA i Aliji Izetbegoviću.

Iz Republike Srpske poručuju da je Radončić svojom izjavom potvrdio činjenice, na koje iz Srpske godinama upozoravaju.

Na pitanje tužioca ko je odgovoran za ubistvo Ramiza Delalića, Radončić je odgovorio: "Apsolutno Bošnjačka državna mafija, da ne bi otkrio desetak političkih ubistava".

Radončić je rekao da je Delalić radio za tajnu muslimansku službu, znao ratne i poratne tajne sarajevske čaršije i da je Ćelo sam izjavljivao da je ubijao po nalogu Alije Izetbegovića.

"Dva dana prije smrti dao je ekskluzivni intervju u kojem je objasnio i htio dodatno da objasni koje zločine je počinila tajna muslimanska služba. Optužio je Bakira Izetbegovića da sve znao o tome. U javnosti je postojala verzija da Delalić traži milion maraka od Stranke demokratske akcije zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata i tako je počeo rat u BiH. On je imao velike finansijske probleme da plaća advokate jer je bio pred sudom", rekao je Radončić.

Lider SDA Bakir Izetbegović poručuje da neće ostati dužan, na kako kaže neistine da je po nalogu ruklovodstva tadašnje RBiH i njegovog oca Alije, Ćelo ubijao.

Zbog Radončićevog svjedočenja u Sarajevu je održan sastanak najužeg rukovodstva SDA.

"Koalicija SDA i SBB je na ispitu, iako Izetbegović tvrdi da bi ona trebalo da opstane bez obzira odnose Radončić - Izetbegović, naravno ako lideri obje stranke imaju snage izdići državni i nacionalni interes iznad vlastitih frustracija", rekao je Bakir Izetbegović.

Bonus video: