Kosovo: Bez saglasnosti o izjavi o demarkaciji sa Crnom Gorom

Vladajuće stranke i stranke opozicije imale su svoje verzije predloga o kojima nije postignuta saglasnost
4 komentar(a)
Kosovo, Foto: Reuters
Kosovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2016. 16:45h

Poslanici Skupštine Kosova danas su zbog nedostatka konsenzusa povukli sa dnevnog reda sjednice Predlog izjave o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom. Vladajuće stranke i stranke opozicije imale su svoje verzije predloga o kojima nije postignuta saglasnost. Predsjednik parlamentarne komisije za međunarodne odnose Iljmi Rečica pozvao je poslanike da usvoje zajedničku izjavu u kojoj se od EU traži da ratifikacija granične linije sa Crnom Gorom ne bude uslov za liberalizaciju viza građana Kosova. Međutim, s predlogom izjave koju je u ime vladajuće koalicije predložio Rečica nijesu se saglasili predstavnici opozicije.

Aida Derguti iz Samoopredeljenja je rekla da treba nastaviti rad na predlogu izjave kako bi se ona usaglasila i dodala da ima približavanja stavova u odnosu na to što je predloženo u komisiji.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj je rekao da je inicijativa dobra, ali zakasnjela i da izjava ne ispunjava zahtjeve opozicije i da ne mogu da podrše predlog koji je iznio Rečica.

Poslanik Inicijative za Kosovo Zafir Beriša je rekao da njegova stranka ima primjedbe na tekst izjave.

Osnovna primjedba je bio zahtjev opozicije da u izjavi treba da stoji rečenica da će se proces demarkacije vratiti na nultu poziciju, sa čim se nisu saglasili poslanici vladajuće koalicije.

Bonus video: