Tači: Kašnjenje EU i NATO-a sa prijemom zemalja regiona

On je, na seminaru NATO Rose-Roth u Prištini, kazao da kašnjenje Evropske unije i NATO-a da prihvate zemlje regiona ne predstavlja samo vakuum već i opasnost za region, pošto se "druge ideologije" pokušavaju što više približiti regionu
1 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: EPA/Armend Nimani
Hašim Tači, Foto: EPA/Armend Nimani
Ažurirano: 23.10.2016. 10:40h

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je Kosovo postala zemlja koja daje veliki doprinos stabilnosti u regionu i promociji dijaloga među državama Zapadnog Balkana.

On je, na seminaru NATO Rose-Roth u Prištini, kazao da kašnjenje Evropske unije i NATO-a da prihvate zemlje regiona ne predstavlja samo vakuum već i opasnost za region, pošto se "druge ideologije" pokušavaju što više približiti regionu.

"Kosovo je 'izvoznik' stabilnosti i promoter dijaloga. Želimo i radimo na odluci o osnivanju Oružanih snaga Kosova koje će imati glasove svih zajednica koje žive na Kosovu", rekao je Tači.

Tači je ocjenio da je Kosovo omogućilo poboljšanje odnosa među zemljama Balkana.

"Posjeta premijera Albanije Edija Rame teško da bi se mogla dogoditi bez poboljšanja i normalizacije odnosa Kosova i Srbije", rekao je Tači i dodao da je dijalog Kosova i Srbije doprinio poboljšanju komunikacija između Albanije i Srbije nakon nekoliko decenija.

Prema njegovim riječima, odnosi Kosova i Srbije nisu prijetnja, već primjer "konstruktivne saradnje i snage" za doprinos što boljoj budućnosti.

On je ocjenio i da su Kosovo i Srbija prije 17 godina bili u sukobu, dok su sada u procesu poboljšanja odnosa, kao i da jedni druge sada vide kao susjede i saradnike.

Seminar Rose-Roth Parlamentarne skupštine NATO-a počeo je u subotu i na njemu će 21 država članica tog vojnog saveza i njegovih partner razgovarati o perspektivi Kosova i odnosima sa EU i ulogom NATO-a u regionu.

Bonus video: