Han: EU pažljivo prati pripreme za izbore u Makedoniji

Vanredni parlamentarni izbori bi trebalo da budu početak rješavanje duboke političke krize koja je počela prije dvije i po godine, kada je optužena vldajuća koalicija da je lažirala parlamentarne izbore
1 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2016. 17:26h

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Skoplju da EU sa velikom pažnjom posmatra pripreme za izbore u Makedoniji, koji su četiri najveće stranke dogovorile za 11. decembar.

"Dobro organizovani i sprovedeni izbori su temelj makedonskog puta ka evroatlantskim integracijama", rekao je Han nakon sastanka da premijerom Emilom Dimitrievim i liderima vladajućih stranaka VMRO DPMNE i DUI i opozicionih SDSM i DPA.

Evrokomesar je istakao da je podjednako važno i da Makedonija sprovede hitne reforme zatražene u izvještaju o reformskim prioritetima koje je napravila ekspertska grupa EU predvođena Rajhnardom Pribeom, kao i obaveze iz Dogovora iz Pržina.

Han je rekao da je makedonskim političarima poručio da ne zloupotrebljavaju rad Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, koje je dio pržinskog dogovora.

Prije sastanka sa liderima vladajuće VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim, njegovim koalicionim partnerom, predsjednikom DUI Alijem Ahmetijem i liderima opozicionih SDSM Zoranom Zaevim i DPA Menduhom Tačijem, Han se sreo sa specijalnom tužiteljkom Katicom Janevom i predstavnicima nevladinog sektora.

Han je odbio da novinarima kaže da li je od političkih lidera dobio obećanje da će ispuniti zahtjev Janeve da se njenom tužilaštvu produži rad i da može sama da odlučuje o zaštićenim svjedocima.

Predsjednik Sobranja Makedonije Trajko Veljanovski je za ponedjeljak, 17. oktobar zakazao sjednicu na kojoj bi parlament trebalo da se raspusti, kako bi omogućio da vanredni parlamentarni izbori budu održani 11. decembra.

Prethodnih dana funkcioneri VMRO DPMNE i SDSM su se međusobno optuživali da druga strana pokušava da odloži izbore, jer se boji da će izgubiti. Optužbe su nastavljene i nakon zakazivanja sjednice Sobranja, dok stranke Albanca DUI i DPA to prepuvcavanje gledaju sa strane.

Vanredni parlamentarni izbori bi trebalo da budu početak rješavanje duboke političke krize koja je počela prije dvije i po godine, kada je optužena vldajuća koalicija da je lažirala parlamentarne izbore.

Bonus video: