Staju na kraj mučenju životinja: Medvjed navučen na alkohol na slobodi

Albanija je u martu ove godine usvojila zakon kojim će se osloboditi svi zatočeni medvjedi. Zakonom se ubuduće zabranjuje privatno vlasništvo nad divljim životinjama
69 pregleda 0 komentar(a)
mrki medvjed, Foto: Shutterstock.com
mrki medvjed, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.09.2016. 09:36h

Dva petogodišnja medvjeda sa područja Albanije imaju fizičke i psihičke ožiljke iz dana provedenih u zatočeništvu i zlostavljanju – Pašuk na vratu ima tragove čvrsto zategnutnog lanca, a Tomi je alkoholičar.

Pašuk i Tomi sada se privremeno nalaze u zoološkom vrtu u Tirani pošto su izbavljeni od tamničara, u novom nastojanju albanskih vlasti da spase okrutno zatočene mrke medvjede.

U albanskim planinama na slobodi ima oko 250 mrkih medvjeda, podaci su međunarodne grupe za zaštitu prava životinja "Četiri šape". Između 50 i 80 medvjede odvedeno je iz divljine kao mladunčad.

Izloženi su u kavezima u restoranima ili okovani na plažama i zadatak im je da zabavljaju i privuku turiste koji se sa njima mogu fotografisati za jedan euro, piše AFP.

Tomijev bivši vlasnik, vlasnik restorana 80 kilometara sjeverno od Tirane, dopuštao je gostima da medvjeda napijaju pivom i rakijom.

"Kafa i alkohol, nije bilo ništa boljeg da se Tomi razbudi. A i mojim gostima je to bilo zabavno", kazao je vlasnik restorana agenciji AFP, ali nije želio da kaže svoje ime.

Tomi, koji stalno hoda iz jednog kraja prostorije u drugi i ne može da se smiriti, zajedno sa Pašukom i još jednom medvjedicom iduće sedmice će biti poslat na Kosovo, koje je izgradilo utočište za medvjede pošto se suočilo sa sličnim problemom kao i Albanija.

"Tomi je stalno pod stresom i to se može objasniti time što sada ne pije alkohol", rekao je Sajmir Shehu iz "Četiri šape".

Albanija je u martu ove godine usvojila zakon kojim će se osloboditi svi zatočeni medvjedi. Zakonom se ubuduće zabranjuje privatno vlasništvo nad divljim životinjama.

Do sada se držanje medvjeda kažnjaval sa 20 do 30 eura, piše AFP, što je bilo premalo da bi one koji su ih iskorištavali odvratilo od takve prakse. Albanija želi da privuče više turista, ali ne na način što će dobijati međunarodne kritike zbog zlostavljanja životinja.

Ministar zaštite životne sredine Lefter Koka uvjerava da je popuštanje osobama koje su zlostavljale medvjede prošlo vrijeme.

"Okrutnost prema životinjama ne može biti turistička atrakcija. Već smo iz kaveza oslobodili 50 medvjeda", rekao je.

Nekoliko medvjeda je već poslato u parkove u evropskim zemljama, a dva mladunca uskoro odlaze u Njemačku.

Ali će biti sa desetinama ostalih koji više nisu sposobni za život u divljini?

"Te su životinje nervozne, grizu, izgubile su svaki nagon da se same hrane", rekao je Zmir Dedej iz Agencije za zaštitu životne sredine.

U malom zoološkom vrtu u Tirani ne mogu dugo da ostanu jer nemaju dovoljno prostora. Gradnja posebnog utočišta za medvjede koštala bi četiri miliona eura što Albanija, jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, teško da može da priušti, navodi AFP.

Koka je odlučan da sprovede projekt "Medvjeđe šume" na planini Dajti, desetak kilometara istočno od Tirane.

Koka objašnjava da građane treba obrazovati kako da sačuvaju i obnove život u prirodi, ali da će trebati dosta vremena da se promijeni mentalni sklop.

"Medvjedov sto" jedan je od elitnih restorana u Tirani i privlači gradsku elitu.

Prije nego gosti sjednu za sto, običaj je da se fotografišu sa medvjedima Markom i Lizom, koji 22 godine ne poznaju život van kaveza.

Bonus video: