Dodik: Status Republike Srpske bi mogao doći na red

"Na našem dnevnom redu nije secesija, već neka druga pitanja. Da li će to biti pitanje statusa u nekim godinama koje dolaze, da li će to moja generacija uraditi ili ne, ja to ne znam"
57 pregleda 55 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 21.09.2016. 13:34h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik susreo se u ponedjeljak sa ruskim ambasadorom u BiH, uoči odlaska u Moskvu, gdje će razgovarati sa ruskim predsjednikom.

U intervjuu za "Slobodnu Evropu" kaže kako će Vladimira Putina izvijestiti o pripremama za referendum, koji će, kako navodi, sigurno biti održan. Dodik ističe i da ne vjeruje da će visoki predstavnik upotrijebiti ove sedmice bonske ovlasti, te da i ukoliko se to desi, se neće povući sa funkcije.

Upravo ste se vratili sa sastanka sa ruskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini. O čemu ste razgovarali?

- Redovnim konsultacijama po raznim pitanjima i međusobno se informisali o situaciji u Bosni i Hercegovini. Bila je i tema moj skori odlazak u Moskvu i viđenje sa predsjednikom Ruske Federacije. Rusija je članica Savjeta za implementaciju mira i mi smatramo da je taj Savjet nelegalno tijelo i nije predviđen Dejtonskim sporazum, ali da je mnogo učinio u ohrabrivanju visokog predstavnika da učini kriminal rušećeći Dejtonski sporazum u mnogim stvarima. Rekao sam da arogancija koja dolazi sa te strane i neprihvatanje slova Dejtona predstavlja obilježje rada i političkog pritiska tog Vijeća. Što se tiče odlaska u Moskvu, pitanja o kojima ćemo razgovarati su politička i ekonomska.

Ipak, pretpostavljamo da će biti riječi i o referendumu u Republici Srpskoj. Šta očekujete kada je o tom pitanju riječ?

- Naravno da ću u Moskvi pokušati da objasnim našu poziciju, ona je veoma jasna. Mi ćemo održati referendum, to nije referendum o secesiji, to nije referendum uperen protiv bilo čega. To je vrsta ankete kod naroda da provjerimo šta misli o 9. januaru kako bi političari mogli Skupštini da intervenišu u samom zakonu. Taj referendum nije uperen ni protiv evropskih integracija, niti je antidejtonski.

Kažete da referendum nije antidejtonski i protuustavan. Gdje tačno piše u Ustavu da se referendum može održati bez obzira o kom nivou vlasti se radi?

Piše u članu 33 Ustava Bosne i Hercegovine koji kaže - Bosni i Hercegovini pripadaju nadležnosti koje su izričito date ovim Ustavom i nabrojano je devet nadležnosti, a sve ostalo što nije izričito dato Ustavom Bosne i Hercegovine, pripada entitetima. Po tom osnovu, nama pripada referendum.

Prevršili su mjeru

Vjerujete li da će visoki predstavnik u BiH ove sedmice potegnuti za bonskim ovlastima?

- Bonska ovlaštenja i kada su ranije masovno primjenjivana, primjenjivana su protuzakonito. Mogu samo da kažem da ne znam šta bi on mogao da potegne. Ali, ukoliko hipotetički, dođemo u situaciju da Miloradu Dodiku zabrani politički rad, ja to ne bih prihvatio.

Tokom vikenda nakon odluke Ustavnog suda BiH reagovala je i ambasada SAD u Bosni i Hercegovini. U saopštenju za javnost je rečeno da osporavanje Dejtonskog sporazuma ne može proći bez posljedica i da neće prihvatiti pokušaje opstruiranja Dejtonskog sporazuma, niti slabljenje institucija Bosne i Hercegovine. Vaš komentar?

- Slažem se u prvom dijelu da niko ne treba da krši Dejton i zalažem se za to da se vratimo slovu Dejtona. Ne vjerujem da je moguće ubijediti civilizovani svijet da je Američka ambasada u pravu kada kaže da je referendum - izjašnjavanje naroda - kršenje međunarodnog ugovora. Uglavnom, što se tiče Amerikanaca nije, naravno, dobro sa njima imati probleme, ali, dođete u poziciju nekada da morate, jer kod nas postoji narodno uvjerenje "dara je prevršila mjeru".

Da li Vi imate nekog "keca u rukavu", pa ste tako samouvjereni da će se referendum i održati i da Vas niko osporiti neće u narednih sedam dana?

Sasvim legitimno

- Referendum će se održati i ja ću na referendum izaći čim se ujutro probudim.

Rekli ste da ćete predizbornu kampanju Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) usmjeriti na pripreme za referendum. Zašto ste se odlučili da referendum bude održan sedam dana prije, a ne sedam dana poslije izbora u BiH? Da li ćete time dobiti više političkih poena?

- Trebate imati na umu da su referendum o inicijativi potpisale sve političke partije, a tu su i opozicione partije. Ako su bili i oni tu, imali bi i oni političke poene. A kao političar da Vam odgovorim, sve što može doprinijeti političkom značaju, kao što je referendum, to je sasvim legitimno.

U Republici Srpskoj je više od 80 posto građana srpske nacionalnosti. Čemu onda referendum i koja će izlaznost biti?

- Ja pozivam ljude da izađu. Pozivam i Bošnjake i Hrvate da izađu. Mislim da je to važno i sa stanovništa uključivanja u političke procese. Ne vidim ništa sporno i da neko bude protiv. Niko ne kaže da će svi Srbi izaći i glasati za.

Šta će se desiti nakon referenduma, odnosno, da li je to put ili uvod u otcjepljenje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine?

- Dakle, još jednom da kažem da ovaj referendum nije priča o statusu, niti i o kakvom otcjepljenju. Nama je primarno da završimo ovaj dio posla. Na našem dnevnom redu nije secesija, već neka druga pitanja. Da li će to biti pitanje statusa u nekim godinama koje dolaze, da li će to moja generacija uraditi ili ne, ja to ne znam. Pretpostavljam, imajući u vidu kretanja i grubu silu nametanja, oduzimanja nadležnosti da ćemo se opet vratiti na onu priču "Dara je prevršila mjeru", pa bi možda i to moglo da dođe na dnevni red.

Bonus video: