ISTORIJSKI MOMENAT

Prihvaćen zahtjev BiH za članstvo u EU

BiH je zahtjev za članstvo u predlala u februaru ove godine
5 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.09.2016. 10:32h

Savjet za opšte poslove EU, kojim je predsjedavao delegirani ministar Vlade Slovačke, Ivan Korčok, prihvaćen je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i poslat nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Odluka je donijeta nakon što je ocijenjeno da su ispunjeni svi uslovi iz evrpske agende neophodni za razmatranje aplikacije.

BiH je zahtjev za članstvo u predlala u februaru ove godine.

Savjet je, naime, danas samo formalno zatražio od EK da podnese svoje mišljenje o zahtevu BiH za članstvo u EU.

To praktično znači da će BiH u narednom periodu dobiti set od nekoliko hiljada pitanja koja treba da odgovori, prenijeli su mediji u BiH.

Zvizdić: Istorijski momenat za BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da je davanje "zelenog svietla" na aplikaciju BiH za članstvo u EU istorijski moment za evropski put i evropsku budućnost BiH.

Nakon što je zahtjev za članstvo u Evropsku uniju predat u februaru ove godine i nakon što su ispunjeni svi uslovi evropske agende koji su neophodni za razmatranje aplikacije, Savjet EU je danas i formalno zatražilo od Evropske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Zvizdić kaže da je reč o zaključku s kojim će početi preme za dobijanje upitnika, što je jedna od najvažnijih faza u ovom procesu".

"Na ovoj fazi smo radili u proteklih 14 mjeseci. Ona je danas uspješno okončana i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti za BiH, za sve građane Bosne i Hercegovine, za evropsku budućnost BiH, a posebno za mlade ljude koji će vrlo brzo živeti u BiH kao članici Evropske unije", dodao je Zvizdić, prenijeli su mediji u BiH.