INA: Gruevski dobio azil u Mađarskoj

Portal 24.hu piše da je Kancelarija za migracije odobrila Gruevskom azil, ali do sada, kako se navodi, zvaničnih informacija o tome još nema
58 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2018. 12:43h

Albanska agencija INA javila je da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski dobio azil u Mađarskoj.

Pozivajući se na nezvanično pisanje mađarskih medija, INA prenosi da je Nikola Gruevski dobio azil na osnovu zahtjeva koje je podnio tamošnjim vlastima.

Portal 24.hu piše da je Kancelarija za migracije odobrila Gruevskom azil, ali do sada, kako se navodi, zvaničnih informacija o tome još nema.

U Mađarskoj se o ovom pitanju zvanično oglasio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekavši da nijedan kolega iz evropskih zemalja nije pokrenuo pitanje zahtjeva za azil Gruevski.

Sijarto je istakao da tamošnje vlasti nisu učestvovale u organizovanju njegovog puta iz Skoplja do Budimpešte, prenosi Tanjug.

On kaže da su mađarski vlasti prvi put dobili saznanja o slučaju u jednoj od susednih zemalja i da je Gruevski "u skladu sa zakonom ušao u Mađarsku i u skladu sa važećim nacionalnim i međunarodnim zakonima, i taj prelazak granice je bio potpuno legitiman".

"Mađarska podrška Makedoniji nije pitanje partijskih ili vladinih simpatija", rekao je Sijarto i još jednom ponovio stav vlade u Budimpešti da je pitanje zahtjeva za azil od Gruevskog pravno, a ne političko.

Elenko Milanov, jedan od članova advokatskog tima Gruevskog, izjavio je da ga je njegov branjenik kontaktirao iz Mađarske još 13. novembra i dao mu broj telefona sa kojeg mogu da komuniciraju.

Milanov je za skopsku TV Telma rekao da je to prjiavio sudu i poručio da nema šta da krije, kao i da makedonski MUP zna za sve što postoji u njegovom telefonu.

U međuvremenu, vlast u Skoplju će danas podnijeti zahtjev za ekstradiciju Gruevskog, bez obzira na to što je dobio azil.

Bonus video: