Haradinaj: Vojska svih, branićemo mir

Kosovski parlament glasao za formiranje vojske, premijer obećao da se ona nikada neće koristiti protiv građana, ni na sjeveru niti na jugu
1515 pregleda 4 komentar(a)
Predsjednik parlamenta Veselji sa poslanicima, Foto: BETA-AP
Predsjednik parlamenta Veselji sa poslanicima, Foto: BETA-AP
Ažurirano: 15.12.2018. 08:28h

Kosovski parlament je juče glasao za formiranje vojske od pet hiljada pripadnika, nedjelju dana pošto je premijerka Srbije poručila da bi takav potez mogao izazvati vojnu intervenciju Beograda.

Skupština Kosova usvojila je tri zakona kojim se Bezbjednosne snage Kosova (BSK) transformišu u oružane snage Kosova bez promjene imena.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da se vojska Kosova nikada neće koristiti protiv građana Kosova, ni na sjeveru niti na jugu.

„To je vojska svih, uvijek ćemo biti za mir. Nije to vojska koja će se okrenuti protiv svog naroda, kako na sjeveru tako i na jugu, koji su u svojoj kući”, kazao je Haradinaj.

Vlada Srbije je ocijenila da odluka Prištine predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava i najavila da će tražiti hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN zbog kršenja rezolucije 1244.

„Ta odluka je u suprotnosti i sa tzv. Ustavom koje su Privremene institucije samouprave u Prištini same pisale i usvojile, što je svojevrstan apsurd i dokaz da Priština, pored međunarodnih sporazuma, ne poštuje ni sopstvene norme”, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da je juče bio za nju težak dan koji ne doprinosi saradnji u regionu, ali da će Srbija nastaviti put mira i prosperiteta.

Haradinaj je sinoć, na svečanosti povodom transformacije BSK, pozvao sve vojske u regionu, kao i vojsku Srbije, na partnerstvo sa oružanim snagama Kosova.

Poručio je da su Albanci na Kosovu, kao „najstariji narod na Balkanu”, sada samo formirali vojsku Kosova.

„Mi dolazimo sa mirom i posljednja vojska se postrojava uz vojske mira. I vojnici Ibrahima Rugove su se danas obradovali, ali tome su se obradovali i vojnici Adema Jašarija. Mi smo smjelo opredijeljeni da branimo mir”, rekao je Haradinaj.

Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je da je jučerašnje glasanje pokazalo jedinstvo koje treba sačuvati i njegovati.

„Danas su sve političke partije Kosova bez razlike, pokazale da, kada je u pitanju interes Kosova, njeno zajedničko dobro i dobro budućih generacija, prevazilaze uske partijske interese i glasaju za Kosovo. Tražim da jedinstvo koje je danas pokazano sačuvamo i u drugim značajnim procesima koji nas očekuju”, rekao je Tači.

Kazao je da će se transformacija ostvariti u saradnji i koordinaciji sa NATO i drugim partnerima.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji rekao je da građani Kosova pripadaju narodu koji „nikada nije nikoga napao”, kod kojeg nikada nije bilo mjesta za mržnju prema drugima i da, iako su bili žrtve raznih ideologija, nikada nisu „hranili” ideologije protiv drugih.

On, Tači i Haradinaj su zahvalili Sjedinjenim Američkim Državama za „nesebičnu pomoć u svim fazama slobode i nezavisnosti Kosova”.

Evropska unija je ponovila da je transformacija BSK trebalo da bude izvršena kroz inkluzivan i postepen proces u skladu sa kosovskim ustavom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izrazio žaljenje zbog odluke kosovskog parlamenta uprkos zabrinutosti koju je zbog toga iznio taj vojni savez.

On je pozvao sve političke aktere na uzdržanost, a Prištinu i Beograd da nastave dijalog pod okriljem EU.

„Iako je tranzicija BSK u principu pitanje o kojem Kosovo odlučuje, jasno smo poručili da je loš trenutak za takav potez”, saopštio je Stoltenberg.

U saopštenju se navodi da NATO podržava razvoj BSK u skladu sa njihovim sadašnjim mandatom i dodaje da će sada, s promjenom tog mandata, morati ponovo da razmotri nivo svog angažovanja sa BSK.

Ambasada SAD na Kosovu je ponovo potvrdila podršku postepenoj tranziciji BSK u snage sa mandatom teritorijalne odbrane, jer je to „suvereno pravo Kosova”.

Njemačka je poručila da jučerašnja odluka ne smije biti iskorišćena za eskalaciju nasilja i pozvala Beograd i Prištinu na uzdržanost.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je cilj odluke o stvaranju kosovske vojske „ozbiljno zaoštravanje situacije na Balkanu koje stvara rizik oružanog sukoba u regionu”.

Vojna intervencija Srbije malo vjerovatna

Iako bi formiranje vojske moglo trajati godinama, političari iz Srbije kažu da bi ona mogla biti iskorištena za izbacivanje preostalih Srba sa Kosova. Lideri kosovskih Albanaca odbacuju tu optužbu.

Kabinet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je saopštio u četvrtak da će on u naredna tri dana obići jednice duž granice sa Kosovom.

Premijerka Srbije je 5. oktobra kazala da bi jedan od mogućih odgovora Beograda mogla biti vojna intervencija.

Analitičari smatraju, međutim, da je bilo kakva akcija vojske Srbije od 28.000 pripadnika protiv Kosova malo vjerovatna imajući u vidu težnje Beograda da se pridruži EU i da su komentari Ane Brnabić bili namijenjeni srpskim nacionalistima.

Prema novom zakonu, Kosovo će osnovati ministarstvo odbrane, a buduća vojska će se sastojati od pet hiljada aktivnih pripadnika i tri hiljade rezervista. Zvaničnici prištinske vlade su kazali da će taj proces trajati najmanje 10 godina.

Bonus video: