Han: Prekinuti sa provokacijama i vratiti se dijalogu

"Priština pokušava da se učlani u međunarodne organizacije, a šef srpske diplomatije putuje po svijetu i uvjerava zemlje koje su priznale Kosovo da povuku priznanje. Mislim da nijedno nije od pomoći", ističe evropski komesar
850 pregleda 0 komentar(a)
Han, Foto: BETA-AP
Han, Foto: BETA-AP

Neophodno je prekinuti sa provokacijama i vratiti se dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, smatra evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.

Han je, u intervjuu bečkom radiju Oe1, kazao da je ljetos još bilo dinamike u dijalogu, da se razgovaralo o mogućim elementima dogovora.

"Međutim, sada imamo zastoj, a naš zadatak je da nastavimo. Federika Mogerini je od Savjeta bezbjednosti UN dobila nalog da posreduje. Uvjeren sam da ćemo narednih mjeseci nešto postići, jer se želi iskoristiti aktuelni mandat Evropske komisije", uvjeren je on.

"Jedna strana, Priština, pokušava da se učlani u međunarodne organizacije, a šef srpske diplomatije putuje po svijetu i uvjerava zemlje koje su priznale Kosovo da povuku priznanje. Mislim da nijedno nije od pomoći. Insistirao sam da se prekinu obje aktivnosti i da se sada prihvati status kvo za nastavak pregovora. Na kraju pregovora vidjeće se kako će se dalje razvijati te stvari", objasnio je Han.

Podsjetio je da je nedavno bio prvo u Beogradu, pa onda u Prištini i da je dao predlog, vezano za uvedene takse na srpsku robu, da se poglavlje trgovine pregovara u posebnom formatu, i to na nivou premijera.

"Na jednoj strani je Priština uvela takse na srpsku robu, a na drugoj postoje mjere i odredbe na srpskoj strani koje otežavaju trgovinu kosovskih proizvoda", smatra on.

Prema njegovim riječima, to pitanje treba da se rješava u okviru bilateralnih odnosa, a ne treba da bude dio paketa dijaloga, piše Tanjug.

Upitan za predlog o korekciji granica Han je kazao da nije ništa konkretno na stolu.

Kaže da se radilo o ideji koja je iznijeta u javnost kako bi se vidjele reakcije, jer je međunarodna zajednica do sada uvijek odbijala promjenu granica, pošto se strahovalo da to vodi ka novim konfliktima.

"Moja reakcija, a u drugih je bila - neka pregovaraju. Takva mjera bila bi tek posljednji kamen u cijelom jednom paketu. Stavio sam, međutim, do znanja, posebno srpskoj strani, da svaki bilateralni dogovor moa doprinijeti većoj stabilnosti regionu. To kao polazna tačka za razmatranje rešenje je, u ovom trenutku, dovoljno", naglasio je Han.

Bonus video: