Bajden: Srbija kamen temeljac regiona

Potpredsjednik SAD, koji se zalagao za vojnu intervenciju protiv Srbije 90-ih, izrazio je saučešće porodicima koje su izgubile svoje voljene u NATO kampanji 1999. godine. On je prvi visoko pozicionirani američki zvaničnik koji je učinio ovakav gest nakon NATO intervenciji, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je prošle godine uputio slične izraze saučešća
33 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2016. 07:43h

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden, koji je juče boravio u posjeti Beogradu, kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem da je Srbija politički i ekonomski kamen temeljac u regionu, a da je ujedinjeni Balkan bitan za Evropu.

„Predsjednik Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste pokazali u nekim izazovnim situacijama, posebno u odnosima sa Hrvatskom. Ja sam vidio vaše susjede Hrvatsku, Kosovo, Crnu Goru, suština je da je za cijelu Evropu bitno da cijeli ovaj region bude ujedinjen i miran. Srbija predstavlja ključni kamen temeljac, politički i ekonomski", rekao je Bajden na konferenciji za novinare.

Potpredsjednik SAD, koji se zalagao za vojnu intervenciju protiv Srbije 90-ih, izrazio je saučešće porodicima koje su izgubile svoje voljene u NATO kampanji 1999. godine

On je prvi visoko pozicionirani američki zvaničnik koji je učinio ovakav gest nakon NATO intervenciji, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je prošle godine uputio slične izraze saučešća.

Bajden je, kako je prenijela Beta, pohvalio Vučića zbog politike pomirenja u regionu, odlaska u Srebrenicu na komemoraciju žrtvama genocida i skorašnje otpisivanje sporazuma sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Srpski premijer je rekao da je posjeta potpredsjednika SAD veliki dan za Srbiju. „Razgovarali smo o tri veoma važne teme, a to su bilateralni odnosi SAD i Srbije, dijalog Beograda i Prištine, o mogućem napretku u budućnosti, a treća tema jesu regionalni odnosi i ono što se odnosi na sve to - evropski put Srbije”, rekao je Vučić.

„Želeći da ostavimo prošlost iza sebe i gledamo u budućnost, razgovarali smo o svemu što se dešavalo u posljednjih 30 godina i u tom periodu načinjene su brojne greške. Razgovarali i o odnosima Srba i Albanaca, da ćemo za mjesec dana ovdje ugostiti Edija Ramu, ali i neke druge političare. Za mene lično nikada nije, pa ni danas, bio problem da preuzmemo na sebe greške koje su činili naši sunarodnici, a vjerujem da to neće biti problem ni ostalima”, kazao je Vučić.

Nakon razgovora sa Vučićem, Bajden se sastao i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Potpredsjednik SAD je Sinoć iz Beograda otputovao za Prištinu gdje će, prema najavi tamošnjih vlasti, boraviti dva dana. Danas bi trebalo da se sastane sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem i premijerom Isom Mustafom.

Bajden i njegova supruga Džil će posjetiti mjesto u blizini baze Bondstil gde će učestvovati u ceremoniji posvećenoj imenovanju ulice u čast njihovog pokojnog sina Boa Bajdena.

Šešelj: Glasajte za Trampa

Stotine pristalica Srpske radikalne stranke (SRS) okupile su se juče u blizini Predsjedništva Srbije kako bi izrazile protest zbog dolaska potpredsjednika Sjedinjenih Država u Beograd, jer je Džozef Bajden, kako je lider SRS Vojislav Šešelj izjavio, opoganio svetu srpsku zemlju.

Šešelj je na skupu pozvao i sve Srbe u SAD da na predstojećim predsedničkim izborima daju glas za kandidata Republikanske partije Donalda Trampa jer sa njim „Amerika ima nadu i perspektivu i mogućnost da izbriše ljagu sa svog imena”. Bajden je nepoželjan, uprkos „toplom prijemu” koji su mu priredili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, rekao je Šešelj i dodao da Bajdena srpski narod ne voli, da ga mrzi, da pamti njegovu ulogu u bombardovanju Srbije 1999. godine, kao i zalaganje za nezavisnost Kosova.

„Nikada Srbija zaboraviti neće da je on bio jedan od njavećih zagovornika bombardovanja, ubijanja srpske zemlje, otimanja Kosova i Metohije, Republike Srpske, Srpske Krajine”, rekao je lider SRS.

Šešelj je poručio Srbima u SAD: „Glasajte za Trampa, glasajte za budućnost Srbije”. Prema njegovim riječima, Tramp je jedan od rijetkih visokih američkih političara koji su tražili oproštaj od srpskog naroda zbog bombardovanja.

„On želi sporazume sa Rusijom... Glasajte za njega, jer je prijatelj srpskog naroda. Tramp je jedini koji može da uništi sve zakulisne centre moći, on to može i ubijeđen sam da će u tome uspjeti . On je iskren, častan, donosi mir čovječanstvu i vraća ponos Americi”, rekao je Šešelj.

Galerija

Bonus video: