Tevdovski: Među prvima ćete odobriti naš prijem u NATO

Makedonske vlasti ističu prijateljske odnose sa Crnom Gorom
861 pregleda 3 komentar(a)
Sigurni u crnogorsku podršku: Tevdovski, Foto: Biljana Matijašević
Sigurni u crnogorsku podršku: Tevdovski, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 16.12.2018. 13:41h

Makedonske vlasti očekuju da Crna Gora bude jedna od prvih zemalja članica koja će u parlamentu odobriti njen prijem u NATO.

“Imamo prijateljske odnose sa Crnom Gorom. Apsolutno očekujemo da će Crna Gora biti jedna od zemalja koja će među prvima dati podršku na tom putu. Tu nemamo nikakve dileme”, kazao je ministar finansija Dragan Tevdovski na pitanje “Vijesti” o podršci zvanične Podgorice u procesu pristupanja.

Jedan zvaničnik NATO kazao je početkom mjeseca da bi Makedonija mogla postati 30. članica na proljeće 2020. godine, ukoliko se početkom sljedeće godine počne sa primjenom sporazuma o imenu sa Grčkom.

Da bi neka zemlja postala članica neophodno je da svih 29 zemalja članica ratifikuje protokol o pristupanju, a taj proces mogao bi trajati i do 14 mjeseci.

Više makedonskih novinara kazalo je “Vijestima” da bi upravo grčki parlament mogao biti prvi koji će ratifikovati protokol o pristupanju Makedonije.

Crna Gora postala je 29. članica 5. juna prošle godine.

Prethodno je gotovo godinu trajao proces ratifikacije u skupštinama tadašnjih 28 zemalja članica.

Island je prva članica koja je ratifikovala protokol o pristupu Crne Gore NATO-u 8. juna 2016. godine, tačno deset godina pošto je takođe kao prva država priznao Crnu Goru.

Posljednja je to uradila Španija, u maju sljedeće godine.

Skupština Crne Gore je, u međuvremenu, 28. aprila 2017. jednoglasno usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora.

Komentarišući to što je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski preko Crne Gore pobjegao u Mađarsku, Tevdovski je kratko kazao da oni na Crnu Goru gledaju kao na zemlju prijatelja koja je na “našoj strani u pogledu integracija u NATO i Evropskoj uniji”.

Ministar je marginama regionalne konferencije o javnim nabavkama u Skoplju kazao da se mora raditi na saradnji.

“Mislim da u regionu treba mnogo više da radimo na ovakvim stvarima, na poboljšavanju javnih nabavki, ali i za mnoge druge stvari jer smo prije svega mala zemlja i imamo manje više slične probleme.

I ako poboljšamo saradnju, prije svega ekonomsku, ako trgujemo otvorenije i više, ako rješavamo zajedničke probleme, zemlje će moći da idu naprijed”.

Bonus video: