Kurc: Dijalog Beograda i Prištine da bude završen, to je jedini način za ulazak Srbije u EU

"Javlja se jedinstvena prilika da istorija ostane istorija i da zajedno krenemo u budućnost", rekao je Kurc u Beogradu na konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
61 pregleda 2 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Aleksandar Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO
Sebastijan Kurc, Aleksandar Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO
Ažurirano: 07.12.2018. 23:34h

Austrijski premijer Sebastijan Kurc izjavio je danas da je od presudnog značaja da dijalog Beograda i Prištine bude ne samo nastavljen, već i da bude završen, jer je to jedini način za ulazak Srbije u EU.

"Javlja se jedinstvena prilika da istorija ostane istorija i da zajedno krenemo u budućnost", rekao je Kurc u Beogradu na konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kurc je rekao da je ulazak Srbije u EU moguć samo ako bude rješenja u dijalogu Beograda i Prištine, zbog čega taj dijalog treba da bude uspješno okončan.

"Veoma se nadam da će takav uspjeh biti moguć, jer sam ubijeđen da ovaj region zaslužuje da bude dio EU", rekao je Kurc i dodao da će EU biti zaokružena tak kada Zapadni Balkan i Srbija postanu njen dio.

Kurc je izjavio i da je stav Austrije, ali i većine u Evropskoj uniji, da se podrži dogovor Beograda i Prištine, i ako podrazumijeva promjenu granice.

Kurc je rekao da je svjestan da je dug put do rješenja u dijalogu Beograda i Prištine i do zajedničkog sporazuma.

Na pitanje o promjeni granica, Kurc je rekao da je stav vlade Austrije jasan.

"Ako dođe... do sporazuma koji može da donese mir, mi nećemo stati na put tom dogovoru, nego ćemo ga podržati", rekao je Kurc i dodao da je to većinski stav u EU.

Vučić: Srbi i Albanci miljama daleko od rješenja

 Vučić je izjavio da su Srbi i Albanci miljama daleko od bilo kakvog rješenja, ali da ako uspiju da postignu kompromis to bi garantovalo mir u narednih 100 godina.

"Za dogovor je uvijek potrebno dvoje", kazao je Vučić novinarima u Beogradu nakon sastanka sa kancelarom Austrije.

On je rekao da nije moguće i da ne može da samo "Srbija ne dobije ništa", ali da će Srbija biti partner svakome ko je spreman za razgovor.

Vučić je kazao da je govorio o pojmu razgraničenja Srba i Albanaca s ciljem da se riješi situacija u kojoj u Ustavu Srbije piše jedno, a kad hoće da ode na Kosovo i Metohiju sačekaju ga prelazi i granice.

"Zato sam rekao da bi bilo važno da jednom saglasno i u skladu sa voljom Srba i Albanaca to utvrdimo", rekao je Vučić i dodao da ako Srbi hoće kompromis sa Albancima onda se mora riješitii cio paket pitanja.

Upitao je sve koji su priznali nezavisnost Kosova zašto su otvorili Pandorinu kutiju 2008. godine.

"Molim narod da razumije tešku situaciju u kojoj se nalazimo zbog budućnosti naše djece", kazao je Vučić i dodao da ukoliko bismo još 20 godina imali zamrznut konflikt sa Albancima niko u zemlji neće ostati.

Vučić je rekao da javnost u Srbiji ne podržava sadašnju politiku vezanu za Kosovo i Metohiju, ali da i druge reforme koje su započete u prethodnih nekoliko godina nisu uživale podršku do njihovog sprovođenja.

On je nakon današnjeg sastanka sa premijerom Austrije istakao da je Austrija prije deset godina priznala nezavisnost Kosova. "Po (nedavno) objavljenom istraživanju centra Demostat, preko 60 odsto stanovnika Srbije nije za (razmjenu teritorija i izmjenu granica). Od 2014. godine kada smo započeli teške reforme, takođe niko nije podržavao reforme, a sada (za njih) imamo podršku od preko 80 odsto", kazao je Vučić.

"Srbija ne može da glumi uvrijeđenu mladu"

Vučić  je poručio  da će prisustvovati samitu u Parizu, povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, uprkos protivljenju dijela javnosti, zato što smatra da Srbija ne smije samu sebe da izoluje u međunarodnim poslovima.

Komentarišući činjenicu što se zastava Kosova našla u Notr Damu prilikom svečanosti posvećene završetku Prvog svjetskog rata, Vučić je podsjetio da se isticanje simbola Kosova dešava proteklih deset godina, u svim važnijim Evropskim prijestonicama.

"Da li treba sebe da izolujemo? Da li želite da Srbija ne bude predstavljena u Parizu? Da tamo bude predstavljen (predsjednik Kosova Hašim) Tači, a da Srbija, zemlja koja je izgubila 28 odsto stanovništva u tom ratu, ne bude predstavljena? Da li je to razlog da ne razgovaram sa Putinom, Trampom, Makronom... ili da ne trgujemo ni sa kim? Srbija ne može da glumi uvrijeđenu mladu", ocijenio je Vučić.

Vučić je kazao da očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali da "ne zna kada će se on desiti", a povodom izjava Sulejmana Ugljanina iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća da je "Srbija fašistička tvorevina", da građani ne trebaju da brinu.

"Sulejman Ugljanin je davao i opasnije izjave... Naš narod ne treba da bude zabrinut i Bošnjaci ne trebaju da budu zabrinuti. Nema nikakve opasnosti, to su puste želje neodgovornih političara", rekao je Vučić