Vučić: Dijalog s Prištinom kad ukinu takse

Predsjednik Srbije je rekao da se nada da će odluka o taksama biti uskoro povučena i da će svijet nastaviti da insistira na tome
227 pregleda 1 komentar(a)
Vučić, Foto: Betaphoto
Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 19.12.2018. 19:00h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Briselu da je Srbija spremna za nastavak dijaloga s Prištinom čim Kosovo ukine takse.

Vučić je novinarima poslije sastanka lidera zemalja Zapadnog Balkana sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, rekao da se na sastanku založio za izgradnju jedinstvenijeg regionalnog tržišta.

"Čak i da 2025. udjemo u EU, što uopšte nije sigurno, ključno za sve nas je da razvijamo svoje ekonomije", naveo je Vučić.

On je naveo da se nada da će odluka o taksama biti uskoro povučena i da će svijet nastaviti da insistira na tome.

Predsjednik Srbije je izjavio da je pročitao pismo predsjednika SAD Donalda Trampa i da mu ono govori da su SAD zainteresovane da se kosovsko pitanje riješi kakvim takvim kompromisom, ali i dodao da kompromis nije na vidiku.

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras da je na sastanku lidera sa Zapadnog Balkana s Mogerini istakao veliko razočaranje građana Kosova zbog odlaganja liberalizacije viza.

"Istakao sam veliko razočaranje na Kosovu zbog odlaganja liberalizacije viza. Kosovo nema drugu alternativu, sem kretanja ka NATO i EU. Ovaj vakum mogu iskoristiti oni koji ne žele evropske vrijednosti. Kosovo je izvršilo svoje obaveze. Odluku (o liberalizaciji) treba donijeti u bliskoj budućnosti", kazao je Tači.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Tači je rekao da je ta tema dobila podršku svih lidera sa Zapadnog Balkana.

"Nadam se i vjerujem da se sporazum može postići u bliskoj budućnosti. Mobilizacija međunarodnih predstavnika je poruka da treba raditi zajedno", kazao je kosovski predsjednik.

Tači je rekao da pismo američkog predsjednika Donalda Trampa predstavlja nadu i vjeru za kosovske institucije.

"Ona je glas Amerike, puna podrška Amerike za Kosovo i region. Ako je neko imao sumnje o ulozi i značaju SAD ovo pismo govori da SAD podržavaju i da su do kraja uključene u ovaj proces", kazao je Tači.

Bonus video: