Merkel: Zemlje zapadnog Balkana različitom brzinom u EU

Ona je podsjetila da je Berlinski proces uspostavljen sa ciljem podsticanja međusobne saradnje u regionu, kao i približavanje zapadnog Balkana EU
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2016. 09:23h

Njemacka kancelarka Angela Merkel, povodom Samita o zapadnom Balkanu u ponedjeljak u Parizu, koji je nastavak berlinskog procesa, ističe da zemlje regiona imaju ervopsku perspektivu koja je povezana sa očekivanjima šta moraju poboljšati u raznim oblastima.

Ona je, u nedjeljnoj video-poruci objavljenoj danas na sajtu njemačke vlade, rekla da vidi evropsku perspektivu različite brzine za zemlje zapadnog Balkana, navodeći da su Hrvatska i Slovenija već članice, da su druge započele pregovore, a da je Bosna i Hercegovina nedavno predala zahtjev za članstvo.

„Ti koraci su uvijek povezani sa našim očekivanjima šta se mora poboljšati, posebno u vladavini prava“, naglasila je Merkel.

Ona je podsjetila da je Berlinski proces uspostavljen sa ciljem podsticanja međusobne saradnje u regionu, kao i približavanje zapadnog Balkana EU.

„Već smo imali uspjehe. Atmsfera je sada bolja. Poslije prve konferencije u Berlinu su se premijeri zemalja regiona sastajali između konferencija, što ranije nije bio slučaj i razgovarali su o projektima“, objasnila je Merkel.

Ona je istakla da postoje fiksni planovi za pospješivanje infrastrukture u regionu, posebno drumskog i željezničkog povezivanja, kao i tješnju saradnju u oblasti nauke.

U Parizu, kako je najavila, biće potpisan sporazum o uspostavljanjuu kancelarije za mlade.

Ta kancelarija, prema njenim riječima, biće uspostavljena po uzoru na njemačko-francusku platformu za saradnju mladih.

„Radi se prije svega o razmjeni mladih, o međusobnom upoznavanju, to jest saradnji već od školskog uzrasta“, podvukla je Merkel.

Ona je podsjetila da je njemačka vlada inicirala Berlinski proces na 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata.

„Brinemo se o tome da te zemlje bolje sarađuju i istovremeno približavaju se EU. Time se jačaju stabilnost i mir u regionu, koji je imao bitnu ulogu u Prvom svjetskom ratu a i danas nije obilježen potpunom stabilnošću“, naglasila je Merkel.

Što se EU poslije Bregzita tiče ona je ukazala da je održan Samit na kojem su identifikovane tri važne oblasti u kojoj Unija mora biti efektivnija, a to su konkurentnost, unutrašnja i spoljna bezbjednost, kao i bolja ponuda za mlade.

Bonus video: