Haški tribunal: Potvrđene presude, Stanišiću i Župljaninu po 22 godine zatvora

Žalbeno vijeće potvrdilo je osudu Župljaninu za istrebljivanje kao zločin protiv čovječnosti
64 pregleda 2 komentar(a)
Haški tribunal, Foto: Shutterstock
Haški tribunal, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.06.2016. 19:18h

Haški tribunal danas je potvrdio presudu od po 22 godine zatvora bivšim visokim policijskim zvanicnicima Republike Srpske (RS) Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, nepravosnažno osuđenim za progon nesrpskog stanovništva, prenosi N1 BiH.

To je konačna presuda.

Žalbeno vijeće potvrdilo je zaključke Pretresnog vijeća da je Stanišić značajno doprinio ostvarivanju udruženog zločinackog poduhvata (UZP).

Žalbeno vijeće potvrdilo je osudu Župljaninu za istrebljivanje kao zločin protiv čovječnosti.

Žalbeno vijeće odbacilo je žalbe Stanišica i Župljanina u cjelosti i potvridio osuđujuće presude.

Prvostepenom presudom, izrečenom krajem marta 2013, Tribunal je Stanišica i Župljanina osudio na po 22 godine zatvora, piše BIRN.

Obojica su bili proglašeni krivim za progon, ubistva i mučenje, a Župljanin je osuđen i za istrebljenje. Ta krivična djela, prema presudi, počinjena su nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH u periodu od aprila do decembra 1992. godine.

Žalbu na tu presudu uložila su obojica nepravosnažno osuđenih, ali i tužioci.

Stanišić i Župljanin zatražili su da budu oslobođeni po svim tačkama optužnice ili, alternativno, da im kazne budu umanjene.

S druge strane, haški tužioci su u žalbi naveli da su prvostepene kazne neprimjerene počinjenim zločinima i da bi ih trebalo povećati na 30 do 40 godina zatvora.

Stanišić je tokom rata u BiH bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalnog centra policije u Banjaluci.

Obojica su nepravosnažno proglašeni krivim za zločine počinjene u dvadesetak opština širom BiH, u okviru udruženog zločinackog poduhvata u cilju trajnog i nasilnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata s velikih djelova teritorije BiH, koji bi, po planu, ušli u novu srpsku državu.

Bonus video: