Tramp pisao Vučiću: SAD puno uložile u uspjeh Kosova, sporazum nadohvat ruke

"Bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, bezbjednost i ekonomski rast", napisao je Tramp
2890 pregleda 5 komentar(a)
Pisao i Vučiću i Tačiju: Tramp, Foto: Reuters
Pisao i Vučiću i Tačiju: Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2018. 16:47h

Američki predsjednik Donald Tramp u pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću naveo je da je sporazum Srbije i Kosova "nadohvat ruke".

U pismu od 14. decembra, koji je danas objavila kancelarija predsjednika Srbije, Tramp je naveo da se raduje prilici da ugosti u Bijeloj kući predsjednike Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da bi proslavili "istorijski sporazum".

"S obzirom na to da ulazite u završnu fazu postizanja sporazuma sa Kosovom, koji će donijeti dugo željeni mir u regionu, ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak i upotrijebite političko liderstvo u donošenju odluka koje bi zadovoljile interese obje zemlje. Bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, bezbjednost i ekonomski rast", naveo je Tramp.

Tramp je 14. decembra poslao pismo slične sadržine i kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju.

U pismu Vučiću Tramp je naveo da su SAD spremne da pomognu u postizanju dogovora o normalizaciji i ocijenio da bi "mirni i produktivni odnosi Srbije i Kosova bili prekretnica za region".

"Sporazum Srbije i Kosova je nadohvat ruke. Radujem se prilici da Vas i predsjednika Hašima Tačija ugostim u Bijeloj kući, kako bismo proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum", naveo je Tramp.

Predsjednik SAD je u pismu Vučiću naveo da mu je bilo zadovoljstvo što su se vidjeli u Parizu tokom proslave Dana primirja. "Sjedinjene Države cijene vaše liderstvo, posebno u obezbjeđivanju pune normalizacije odnosa sa Kosovom", dodao je Tramp.

Tramp je u pismu Tačiju naveo da je "Kosovo ključni partner" u naporima Vašingtona da garantuje mir i stabilnost cijele Evrope i pozvao kosovske lidere da se ujedine radi postizanja sporazuma.

"Pozivam vas i lidere Kosova da iskoristite ovaj jedinstven trenutak, da govorite jednim glasom tokom mirovnih pregovora i da se uzdržite od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma", naveo je Tramp u pismu Tačiju.

On je naveo da bi propuštanje "ove jedinstvene mogućnosti" bila "tragično nazadovanje pošto je malo vjerovatno da će se druga šansa za sveobuhvatni mir uskoro ponovo pružiti".

Tramp je naveo da su SAD jako puno uložile u uspjeh Kosova kao nezavisne i suverene države i dodao da Amerika želi da Kosovo nastavi da se razvija.

"Spremni smo da vam pomognemo u naporima da postignete sporazum koji balansira interese i Kosova i Srbije. Takav dogovor je na dohvatu ruke. Radujem se prilici da Vas i predsjednika Aleksandra Vučića ugostim u Bijeloj kući, kako bismo proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum", naveo je Tramp.

Tramp je u pismu Tačiju izrazio zadovoljstvo što su razgovarali u Parizu tokom proslave Dana primirja.

Bonus video: