NE MISLI DA TREBA DA BJEŽI OD VUČIĆA

Čeda Jovanović: Neću da budem Slavko Perović srpske politike

On kaže da ne bi mogao da uđe u vladu koja "sjedi na dvije stolice", ali dodaje i da ne može da kaže da neće ući u vladu ako bude pozvan
91 pregleda 83 komentar(a)
Čedomir Jovanović, Foto: Beta
Čedomir Jovanović, Foto: Beta
Ažurirano: 09.02.2019. 19:41h

Lider Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović tvrdi da Rusija pokušava da utiče na sastav nove srpske vlade.

Osim toga, on kaže da ne bi mogao da uđe u vladu koja "sjedi na dvije stolice", ali dodaje i da ne može da kaže da neće ući u vladu ako bude pozvan.

"Ne želim da budem Slavko Perović srpske politike, niti mislim da treba da bježim od Vučića u situacijama u kojima on vodi moju politiku, ili makar pokušava da vodi onu politiku za koju mislim da je zemlji potrebna", kaže Jovanović u intervjuu za novi broj NIN-a. 

Na konkretno pitanje da li će prihvatiti poziv ako ga Vučić uputi, lider LDP kaže: 

"Danas, dan nakon prijema u ruskoj ambasadi, dva dana nakon izjave ruskog ambasadora: 'Držžimo Vučića za riječ', tri dana nakon napada Šešelja na mene i konstantnih dnevnih napada Informera, mislim da bi moj ulazak u vladu bio preveliki problem za Vučića". 

Svoju trenutnu poziciju u politici i zašto je toliko oprezan i neodređen po pitanju eventualnog učešća u vladi objašnjava na sljedeći način: 

"Ja svakoga dana hodam po minskom polju koje mi postavljaju svi, svako na svoj način, od bijelih listića do crne ruke, od Informera do Danasa, Legije, Šešelja, crkve, od naših Rusa koji su veći Rusi od onih u Moskvi, do njihovog ambasadora u Beogradu... Ukoliko napravim pogrešan korak mogao bih da dovedem u pitanje šansu da bar pokušam da pronađem izlaz iz slijepe ulice u kojoj se zemlja nalazi. Taj izlaz nije uslovljen mjestom u Vladi, nikada to od Vučića nisam tražio kao što mi ni on nije nudio". 

Lider LDP negira da je ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot u razgovoru s mandatarom rekao da bi volio da vidi Jovanovića u vladi. 

"Ne, on sigurno nije. Kao što sam siguran da su Rusi davno zaboravili 1948. i da danas po Beogradu i Moskvi kadruju kao Kominterna", kaže Jovanović. 

Zapad, dodaje, gotovo da ne zanima ko je u vladi, dok je s Rusima, tvrdi, drugačije. 

"Oni u vladu ne guraju, oni se ponašaju kao da je njihova i zato misle da treba da odlučuju ko će u nju ući, jer neće sa svakim, hoće samo sa onima koje smatraju svojim", kaže Jovanović.